Napi 550 forint jut fejenként kórházi kosztra

Kevés és rossz minőségű kórházi kosztra panaszkodnak a betegek. Intézményenként nagyok az eltérések, de az biztos, hogy a napi 550 forintos fejkvóta nem elég arra, hogy üres kenyér helyett más is jusson vacsorára.

A kórházi tea és az ennivaló gyakran kevés a betegeknek.

„Hát hozunk neki egy kis süteményt egy kis üdítőt, egy kis ilyet-olyat, de nem is kívánja, mivel nem mozog, tehát sokat pihen, nincs olyan nagy étvágya” – mondja az egyik hozzátartozó.

Más viszont a betegágyon is szívesen enne. Nemcsak többet, de jobbat is.

– Ételt hozol?
– Igen, hát nem a legjobb!
– Az mit jelent, mi a tapasztalat?
– Hát nagypapám nem nagyon van oda érte, tegnap is ilyen paprikás krumplit kapott, de hát mondta, hogy olyan mintha 3-4 napos lenne – nyilatkozta Gyökeres Csilla.

De lássuk hogy nézett ki a kórházi menü az egyik szolnoki klinikán még néhány napja: egy szelet kenyér és két kockasajt. Ezen az oldalon betegek igyekeznek összegyűjteni, mit kaptak ellátás gyanánt. Az egyik nő azt írja, még ez a szerény vacsora is több annál, mint ami neki járt.

Leggyakrabban felvágottal és egy szelet üres kenyérrel vagy zsemlével igyekeznek letudni a vacsorát. Igaz, ebből létezik akár ünnepi kiadás is. (grafika, karácsonyfás felvágott)

Az egyik budapesti kórház konyháján büszkék a kosztra. A főigazgató inkább arra emlékeztet: árthat is, ha a hozzátartozók kipótolják a menüt.

„A speciális étrendet pont azért állították össze, hogy a beteg gyógyulását szolgálja, ha ezt a hozzátartozók, akár jó szándékból is, de felborítják, akkor az beteg gyógyulása szempontjából nem feltétlenül előnyös” – fogalmazott Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház főigazgatója.

Akár a speciális, akár a hagyományos étrendről legyen szó, egy beteg háromszori étkeztetésére legfeljebb 550 forint jut naponta. Az egyik egészségügyi szakszervezet alelnöke azt mondja: ritka, hogy ennyi pénzből jól főzzenek.

„Hát igen, vagy a minőség vagy mennyiség, de hát mint elmondtam, ’99-es ez a szabályozás, tehát én azt gondolom, hogy ha ezt az összeget a duplájára emelnék, még akkor sem lenne megfelelő, de mégis változás történne ebben” – mondta Bencsik Andrásné, a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke.

A Szent Imre kórház korábbi főigazgatója, aki ma már a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa, azt mondja, hogy az étkezésre szánt pénzt ki kell pótolniuk a kórházaknak.

„A probléma az, hogy a kórházak nagy része nem rendelkezik saját konyhával, szolgáltatótól vásárolja az étkezést, ami ugye azt jelenti, hogy erre még rárakódik egy bizonyos összeg, ennek megfelelően az ismereteim alapján bőven 1000 forint fölött fizetnek napi 1 főre jutó étkezésért a magyar kórházak” – nyilatkozta László Imre egészségügyi szakpolitikus.

A kórházak amúgy is szűkös költségvetésében nincs külön forrás az étkezésre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »