Napi 500 embert tudnak beoltani a rimaszombati oltóközpontban

Napi 500 embert tudnak beoltani a rimaszombati oltóközpontban

Akár naponta ötszáz ember beoltását tudják elvégezni a rimaszombati oltóközpontban, amelyet hivatalosan csütörtökön nyitottak meg egy sajtótájékoztató keretében. A megyei fenntartású oltóközpontban már a mai napon megkezdődött a vakcinák beadása.

A Sport utca 1. szám alatt, a Kereskedelmi- és Szolgáltatóipari Szakközépiskola tornatermében kialakított oltóközpont átadásán részt vett Jozef Šimko polgármester, Rigó László alpolgármester, valamint számos megyei és városi képviselő.

Ondrej Lunter, Besztercebánya megye alelnöke elmondta, hogy már egy hónapja vártak erre a napra, hogy megnyithassák a rimaszombati oltóközpontot, amely az ötödik a sorban abból az összesen nyolc vakcinációs központból, amelyet a kerületben terveznek létesíteni.

Az első pillanattól kezdve az volt a stratégiai célunk, hogy az oltóanyagokat minél közelebb hozzuk az emberekhez. Mindnyájan tapasztaljuk milyen nehéz helyzetet teremtett a koronavírus-járvány, amely alapjaiban változtatta meg az életünket”

– mondta Lunter, majd meggyőződését fejezte ki, hogy ez a helyzet, csak a minél nagyobb számú oltással orvosolható. Mint közölte azért is szorgalmazták a megyei oltóközpontok megnyitását, hogy felgyorsítsák az oltás folyamatát.

A rimaszombati központ személyzetét a csízi gyógyfürdő alkalmazottai és önkéntesek adják, a kapacitás napi 300-500 ember beoltására elegendő.

Hírdetés

Jozef Šimko, Rimaszombat polgármestere megköszönte a megye vezetésének az oltóközpont létesítését. „Tudjuk jól, hogy nemcsak a régióban, hanem egész Európában aggasztó a járványhelyzet, nem győzik gyártani a vakcinákat, és éppen ezért sajnálatra méltó, hogy a SputnyikV vakcina kihasználatlanul hever a raktárakban és nincs engedélyezve – hangsúlyozta Šimko, rámutatva, hogy néhány országban, köztük Magyarországon már régóta használják az orosz oltóanyagot, és Szlovákiában is sok ember éppen ezzel szeretné beoltatni magát. A vakcináció az egyetlen módja annak, hogy végre megszabaduljunk a járványtól – tette hozzá.

Cziprusz Zoltán megyei és városi képviselőként, de elsősorban gömöri lakosként értékelte a központ átadását. Fontosnak tartja, hogy a régiónak is legyen ilyen nagy kapacitású oltóközpontja és az oltást mindenki megkaphassa a lehető leggyorsabban. Felszólította a szlovák kormányt, hogy fejezze be a saját magával való veszekedést és tegyen meg mindent, hogy a lehető leggyorsabban és legnagyobb mértékben álljanak rendelkezésre a különböző oltóanyagok, legyen az Pfizer, Moderna, Szputnyik, vagy a kínai vakcina.

Minél több ember kapja meg az oltást, annál több embert tudunk megmenteni, s annál gyorsabban tudjuk megnyitni a gazdaságot. Bíztatok mindenkit, hogy regisztráljon az oltásra és éljen az oltás lehetőségével, mert az oltás az út a szabadságunkhoz

– zárta Cziprusz.

Juhász Péter megyei és városi képviselő rövid felszólalásában a megye feladatára és munkájára mutatott rá, meglátása szerint ugyanis az állami szervek nem állnak a helyzet magaslatán. Remélte, hogy amint lezárul a nyugati és keleti oltóanyagok körül kialakult vita, úgy minél gyorsabban beindulhat a széleskörű oltás. 

Auxt Ferenc megyei képviselő is üdvözölte a központ megnyitását és örömét fejezte ki, hogy ehhez egy apró gombnyomással ő is hozzájárulhatott. Elmondta, hogy ő személy szerint Kassán kapott oltást, ami 130 kilométernyi utazást jelent, de az idősek közül sokan már nem mobilisak és éppen az ő számukra jelenthet megoldást a helyi oltóközpont. Közelebb lesz az oltás a régiónkban elő lakosoknak, a Nyustya, Tiszolc környékén élőknek is, és természetesen a rimaszombatiaknak – tette hozzá. 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »