Napi 350 ezer forint tanácsadásért – úri világ a Főkefénél

A Mandiner értesülései szerint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatójának közeli ismerőse, a cégnél korábban informatikai tanácsadóként működő Sikos Zsolt SAS Group nevű cége többszörösen is törvényszegő módon jutott sokmilliós megbízáshoz, melynek keretében összesen nettó 350 ezer forintos napidíjért adhat tanácsot három szakértő. A 17,5 milliós keretösszegű kiírásban még azt sem szabták meg előre, hogy a megállapított keretösszeg erejéig legalább hány órában kell tanácsot adni. Végül még a közbeszerzés iratainak hivatalos közzétételét is elsumákolták – írja a portál.

Sikos a Mandiner által megismert belső iratok tanulsága szerint még a közbeszerzési pályázat előtt személyesen egyeztethetett a pályázati feltételekről az igazgatóval. Az összeférhetetlenségi szabályokat semmibe véve, még a kiírás előtt megtudta, hogyan, milyen tartalommal pályázzon – még a pályázati kiírás és a végső szerződés tervezetét is előre megkapta, hogy egész biztos ő lehessen a befutó.

A tenderkiíráshoz tartozó teljesítési igazolás/jegyzőkönyv szerint dokumentáltan 2016. február 1-én történt meg az „egyeztetés Sikos Zsolttal írásban és telefonon”, sőt mi több a későbbi pályázó jóváhagyta (ez a jegyzőkönyv szóhasználata!) a saját maga, illetve cége számára előnyösen, csalárd módon kiírandó közbeszerzési pályázatot.

Biztosra mentek

Több mint pikáns, hogy a közbeszerzési eljárást csak a későbbi nyertes jóváhagyása után, 2016. február 18-án indította el az FKF. 17 nap alatt akár az ő javaslatait is sikerülhetett belevenni a kiírásba, hogy biztosra menjenek.

A saját önéletrajza szerint korábban az FKF ügyviteli rendszerének tanácsadójaként dolgozó Sikos Zsolt SAS Groupja a mostani korrupciós ügyön túl a főváros tulajdonában álló cégnél valóságos nyerőszériát tudhat magáénak.

2015 októberében már elnyertek egy 7 950 000 forint + áfa értékű szerződést informatikai tanácsadás területén, amely már novemberben teljesült, azaz mindössze egy hónap múltán már csörrent is a pénztárgép. Aztán 2016 márciusában egy alig 7 nap alatt lezajló „szoftver fejlesztésére és leszállítására” 4 200 000 forint + áfa összeget is számlázhatott a cég – írja a lap.

A legutóbbi közbeszerzési pályázatnál már a látszatra se nagyon ügyeltek. A szerződés keretösszegét alig valamivel nettó 18 millió alatt állapították meg, hogy még véletlenül se kelljen nyilvános pályázatot kiírni. (18 millió forint felett már nyilvános pályázatot kell kiírni, amelyre bárki pályázhat).

A FKF vezérigazgatója még azzal sem törődött, hogy a nettó 350 ezres napidíjakat tartalmazó, 17 és fél milliós összértékű közbeszerzési pályázat eredményét a törvénynek megfelelően közzétegye a Közbeszerzési Adatbázisban. Az FKF honlapjának közbeszerzési menüpontjában is több éves elavult dokumentumok találhatóak a cég közbeszerzéseiről – a jelek szerint a főváros tulajdonában álló Főkefére is ráférhet egy alapos nagytakarítás – írja a portál.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »