Napfényes kilátások

2015-re nyilvánvalóvá vált, hogy a napenergia iránt a kereslet minden kontinensen folyamatosan nő, tavaly egyenesen 25 százalékkal 50,6 gigawattra. Míg 2015-ben a három vezető, új napenergia-kapacitást kiépítő ország Kína, Japán és az Egyesült Államok volt, hasonlóan 2014-hez, tavaly Kínában és Japánban telepítették a világ új kapacitásainak több mint a felét. Év végén pedig Kína átvette a legtöbb kapacitást kiépített ország címét Németországtól, elérve a 43 gigawattot. 2015-ben az európai napenergia-piacnak is jó éve volt: 8,2 gigawattnyi kapacitás került be a rendszerbe, így az európai fotovoltaikus piac 15 százalékkal nőtt év/év alapon.

Új befektetési ciklus kezdődött.

Ahogy a napenergia iránti kereslet 2015-ben több mint negyedével nőtt, úgy nőnek az iparág cégei is: a világ legnagyobb napelem-gyártója, a kínai Trina Solar átlépte az 5 gigwattot a leszállított napelemek kapacitása tekintetében, a világ egyik vezető IT-gyártója, a szintén kínai Huawei (amely forgalmában csak kis részesedéssel bír a napenergia) a világ vezető napeleminverter-gyártója lett. A legtöbb napelem-gyártó eladta teljes raktárkészletét és teljes kapacitáson működik 2016 első hónapjaiban.

Miután számos ország és régió a napenergia felhasználásához szükséges eszközök szabad-kereskedelmét korlátozza, a legnagyobb kínai gyártók elkezdték új gyárak építését országhatárukon kívül.

Több mint napelem-gyártás

A napenergiát hasznosító rendszerek beruházásánál nem a napelem a legnagyobb tétel: sokkal inkább a kiegészítő rendszerelemek (balance of system technology, BOS), a mérnöki munka, a telepítés és főleg a finanszírozás jelenti a legnagyobb tételt. A telepítés után pedig a működtetés és karbantartás (akár 25 éven tartó) feladatai teszik ki a fő kiadásokat. A globális napenergia-piac legnagyobb vállalata (a tavaly 3,6 milliárd dolláros bevételt elérő) amerikai First Solar sokkal kevesebb napelemet állított elő, mint nagy kínai konkurensei, de a mérnöki-beszerzési-építési projektjei révén a First Solar az iparág vezető cége.

A teljes cikk itt olvasható.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »