Napelemprogram újratöltve: nem zárták ki az esetleges csalókat és a csalás lehetőségét sem

Napelemprogram újratöltve: nem zárták ki az esetleges csalókat és a csalás lehetőségét sem

Úgy folytatódik tovább a jövő héten a Zöld ház program, hogy annak lebonyolítói nem tártak fel semmiféle rendellenességet, nem foganatosítottak semmilyen intézkedést, sőt az újraindításról szóló közleményben ismét szerepel valamennyi kivitelező, tehát nem zártak ki senkit.
Közel két hónap felfüggesztés után november 6-án, vagyis szerdán 10 órakor újraindul az iratkozás a villamosenergiát előállító napelemek vásárlását támogató Zöld ház programra – jelentette be a programot lebonyolító Környezetvédelmi Alap (AFM).

A csütörtökön kiadott közleményben a hatóság leszögezi,

a szeptember 10-én feltöltött dokumentumok érvényesek, sőt azok is, amelyeket szeptember 10-ig iktattak a kivitelező cégeknél, de nem sikerült feltölteni, mert az applikációt leállították.

Viszont akik szeptember 10-e után jelentkeztek valamelyik kivitelező cégnél, kénytelenek lesznek frissíteni a pályázati iratcsomót, tehát a 30 napra kiállított telekkönyvi kivonat és önkormányzati adóigazolás helyett újat kell kérniük, ha annak az érvényessége időközben lejárt.

Hírdetés

Mint ismeretes, szeptember 10-én néhány óra után arra hivatkozva függesztették fel a regisztrációt, hogy le kell ellenőrizni a folyamat törvényességét. Felmerült ugyanis a gyanúja, hogy a kivitelező cégek egy része robotprogramokat használt, hogy gyorsítsa a folyamatot, ezzel csorbítva a többiek esélyét.

Minden folytatódik tovább, nem tártak fel semmilyen rendellenességet, nem foganatosítottak semmilyen intézkedést, sőt az újraindításról szóló közleményben mindegyik kivitelező újra szerepel, tehát nem zártak ki senkit

– sorolta megkeresésünkre András Lehel, a székelyudvarhelyi székhelyű Melinda-Impex Instal Kft. vezérigazgatója. „Ez nagyon furcsa, nem erre számítottunk. Feltevődik a kérdés, hogy mi történt két hónap alatt, ha mindent ugyanúgy folytatnak, ahogy abbahagyták. Elvártunk volna legalább egy átlátható tájékoztatást” – szögezte le a programban kivitelezőként részt vevő vállalat igazgatója. A cégek egy része különben petíciót kezdeményezett, kérve, hogy szavatolják az esélyegyenlőséget.

András Lehel szerint ilyen körülmények között valószínű, hogy azok a cégek, melyek robotprogramok segítségével nagyon gyorsan töltötték fel a pályázatokat, ugyanúgy folytatják, sőt időközben más kivitelezők is felkészültek erre a lehetőségre.

Pozitívumként említette ugyanakkor, hogy akinek a pályázatát feltöltötték, és aki szeptember 10-ig benyújtotta a kiválasztott céghez a pályázatát, nem kell megújítania a szükséges dokumentumokat, csak azoknak kell frissíteniük, akik szeptember 10-e után jelentkeztek a cégeknél.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »