Nánára került a Jókai Napok fődíja

Nánára került a Jókai Napok fődíja

Stílusteremtő, originális, olyasmi, amit senki más nem tud – így értékelte a zsűri a Nánai Színjátszócsoport produkcióját, a Gyárfás Miklós Játék a csillagokkal című színművéből készült előadást, amely elnyerte az 56. Jókai Napok fődíját.

A nánaiak két további elismeréssel térhettek haza: Piski Erik és Góra Róbert megosztva kapta a legjobb férfialakítás díját a felnőtt színjátszók mezőnyében, bár utóbbi szereplő a legjobb női alakítás díját is megérdemelte volna, hiszen többszörös szoknya-, pontosabban khitonszerepben lépett színpadra a fergeteges komédiában.

Az amatőr színjátszók idei fesztiválján összesen három felnőtt csoportot láthattunk; ebben a kategóriában nívódíjat nem ítélt oda a zsűri. Hizsnyan Géza színházi szakember, Naszlady Éva színművész, drámatanár, Perényi Balázs drámapedagógus, kritikus, Michač Gábor látvány- és bábtervező, valamint Matusek Attila színművész szakmai döntése alapján a diákszínjátszók nívódíját a Fókusz Diákszínpad kapta; a dunaszerdahelyi csoport Janne Teller Semmi című regényéből készített színpadi játékot. A legjobb rendezésért járó elismerést Tóth Gábor vehette át a vasárnapi eredményhirdetésen (a komáromi Marianum MEG+növünk csoportja egy Fehérlófia-átirattal szerepelt a Jókai Napokon).

Hírdetés

Három díjat gyűjtött be a komáromi ipari VISZTA csoportja: diákszínjátszó kategóriában a Fekete tej című előadásuk két főszereplője, Bereck Dóra és Nagy Ákos kapta az alakításdíjakat; Kossárová Eva, a középiskola szlováktanára munkáját, aki a tavaly ősszel elhunyt Kiss Péntek József örökébe lépve kísérte el a bemutatóig a produkciót, a legjobb pályakezdő rendezőnek járó Gergely József-díjjal ismerte el a zsűri.

A legígéretesebb fiatal tehetségnek odaítélt Ferenczy Anna-díjat Bondor Jusztina kapta (Fókusz). Különdíjat ítélt oda a zsűri Gál Dávidnak az igényes bábmozgatásért (a galántai Kodály Zoltán Gimnázium Bábcsoportjának produkciójában), és különdíjat vehetett át a komáromi Gimisz Diákszínjátszó Csoport a közösségi alkotásért. (as)

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »