Nálunk sincs egészen béke

Nálunk sincs egészen béke

Távolabb vagyunk a világbékétől, mint bármikor az elmúlt tíz esztendőben – derül ki a Global Peace Index legfrissebb értékeléséből. Így napjainkra már csak tíz országról mondható el, hogy teljesen mentes a konfliktusoktól.

A súlyosbodó közel-keleti konfliktus, a menekültválság megoldatlansága és az egyre több halálos áldozatot követelő terrortámadások következtében a világ 2016-ban még kevésbé békés, mint 2015-ben volt – olvasható ki a Global Peace Index tizedik kiadásából.

Mindennek következtében egyre kevesebb békésnek nevezhető állam van – más szóval olyan, amely nem érintett egyetlen belső és külső konfliktusban sem. Az ausztráliai székhelyű Insitute for Economics and Peace (IEP) kutatóintézet által összeállított GPI-mutató (Global Peace Index) alapján mindössze tíz ország felel meg ezeknek a kritériumoknak: Botswana, Chile, Costa Rica, Japán, Mauritius, Panama, Katar, Svájc, Uruguay és Vietnam.

Mélyül a szakadék az országok között

A szerzők szerint a mostani helyzet elsősorban a közel-keleti konfliktusnak a folyománya, ami máshol is rontott a körülményeken. Tavaly 81 országban javult a békeindex, 79-ben azonban romlott. A kutatók felfigyeltek azonban arra, hogy míg a békés országok még békésebbek lettek, addig a kevésbé békés helyeken egyre rosszabb a helyzet, ami egyfajta „békeegyenlőtlenséget” hozott létre a világon. Mindennek pedig az az oka, hogy képtelenek vagyunk megoldani a konfliktusokat. Afganisztánban és Irakban már egy évtizede van felfordulás, 2011-ben Szíriában is kitört a háború, majd Líbia és Jemen következett a sorban. Csak a múlt évben 112 ezren haltak meg katonai konfliktusokban, háromnegyedük Szíriában, Irakban vagy Afganisztánban vesztette életét.

Pozitív békére lenne szükség

Azonban a politikai stabilitás is sok kívánnivalót hagy maga után sok helyen, harminckilenc országban romlott a helyzet egy év alatt. Ennek ékes példája Brazília, amely a 163 vizsgált ország közül a 105. helyre esett vissza, annak következtében, hogy egyre több embert zár börtönbe, egyre több biztonsági tisztet alkalmaz, de a terrorcselekmények száma is enyhén növekedett. Kérdés, milyen szerepet fog ez játszani az olimpia vonatkozásában.

Izland mindenesetre ismét a világ legbékésebb országa lett, utána Dánia, Ausztria, Új-Zéland és Portugália kerekíti ki a top ötöt. Ők az úgynevezett pozitív béke politikáját folytatják, vagyis békés társadalmakat építenek és működtetnek. Ezt az IEP számszerűsíti is: mások jogainak elfogadásáért, az alacsony szintű korrupcióért, az információ szabad áramlásáért és a jól működő kormányzatért is pontokat ad.

Van még tennivalónk

Jó hír azonban, hogy Európa továbbra is a világ legbékésebb régiójának számít. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kontinensünk mentes lenne a háborúktól: Nagy-Britannia, Franciaország, Belgium például mélyen érintett a közel-keleti konfliktusban, és egyre nagyobb fenyegetést jelent rá a nemzetközi terrorizmus.

Hazánk – amely a 23 mennyiségi és minőségi kritérium alapján összeállított mutató szerint a világ 19. legbékésebb országa – egy területen kifejezetten rosszul szerepelt, ez pedig a bűnözés. De a százezer főre eső bebörtönzöttek száma is rontja a helyzetünket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »