Nagyott bukott Merkel pártja Berlinben, ellenzékbe szorulhat

Minden eddiginél gyengébb eredménnyel nyertek a szociáldemokraták (Merkelék koalíciós partnerei) a berlini tartományi választáson, így az SPD-CDU elveszítette képviselőházi többségét, és csak valamilyen hármas koalíció tud többségi támogatottságú kormányt alakítani. Az SPD várhatóan a német kancellár pártja helyett a Baloldallal és a Zöldekkel lép majd koalícióra, a CDU ellenzékbe szorul. Angela Merkel pártja így a 16-ból már csak 7 tartományban lesz kormányon.

 

A német szociáldemokrata párt (SPD) története leggyengébb fővárosi eredményével, a szavazatok 21,6 százalékával végzett az első helyen a berlini tartományi törvényhozási (képviselőházi) választáson a hétfő hajnalban közzétett előzetes hivatalos végeredmény szerint.

 

Történelmi mélypontra zuhant az eddigi koalíciós társ, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) választói támogatottsága is, így az Angela Merkel kancellár vezette párt ellenzékbe szorulhat. A választás nagy nyertese az SPD-től balra álló Baloldal és a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD).

 

Berlini tartományi választások erdménye. Adatok: Welt.de, Grafikon: Körkép.sk

 

Az SPD berlini szervezete vasárnap kétszeres mélységi rekordot állított fel; történetének legrosszabb eredményét produkálta, és mind a 16 tartomány összes eddigi törvényhozási választását tekintve a legszerényebb szavazataránnyal szerezte meg a kormányalakításra feljogosító első helyet.

 

A szociáldemokraták rossz szereplése az első elemzések szerint helyi ügyek mellett a szövetségi kormány – a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége és az SPD nagykoalíciója – menekültügyi politikája körüli vitáknak tulajdonítható, a még nagyobb kudarcot csupán a listavezető Michael Müller kormányzó polgármester népszerűsége révén kerülték el.

 

Angela Merkel és pártja, a CDU sorban az ötödik vereséget szenvedte el a német tartományi választásokon. Forrás: Politico.eu

 

“Fekete nap a néppártok számára”

 

A CDU a 2011-ben elért 23,3 százalék után 17,6 százalékkal végzett a második helyen, messze alulmúlva az előző legrosszabb eredményét, az 1948-ban elért 19,4 százalékot. Népszerűségét a párt berlini gondjai mellett mindenekelőtt a pártelnök-kancellár, Angela Merkel nevével fémjelzett menekültpolitika körüli viták tépázták meg.

 

A vasárnapi választás „fekete nap a néppártok számára” – jelentette ki Frank Henkel, a CDU listavezetője, a leköszönő kormány belügyi szenátora.

 

Az egykori keletnémet állampárt utódszervezete és nyugati baloldali tömörülések egyesülése révén létrejött Baloldal támogatottsága a 2011-es 11,7 százalékról 15,6 százalékra emelkedett. A Zöldek támogatottsága kismértékben csökkent, a fővárosban a párt baloldali irányzata által dominált ökopárt a 2011-es 17,6 százalék után a szavazatok 15,2 százalékát szerezte meg.

 

Adatok: Welt.de, Grafikon: Körkép.sk

 

A választás nagy nyertese a menekültek mellett a bevándorlók befogadását is élesen elutasító, az EU-val, az euróövezettel és a muzulmán vallással szemben kritikus AfD, amely a választás előtti felméréseknek megfelelően szerepelt, 14,2 százalékos eredménnyel debütál Berlinben. Jó eredménnyel zárt a berlini tartományi választásokon az öt év szünet után a képviselőházba visszajutó liberális FDP, amely az első elemzések szerint elsősorban a CDU-tól hódított el választókat.

 

A választási részvételi arány 66,8 százalékra emelkedett az öt évvel ezelőtti 60,2 százalékról.

 

A berlini volt az idei utolsó tartományi választás Németországban. A 2017. szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt azonban még három tartományban tartanak választást: 2017 márciusában a Saar-vidéken, május elején Schleswig-Holsteinban, május közepén pedig a legnépesebb tartományban, a 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfáliában.

 

MTI, Körkép.sk

Nyitókép: Weld.de


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »