Nagyot szakítottak, de kamera elé senki nem áll

Nagyot szakítottak, de kamera elé senki nem áll

Több száz millió forintot költött marketing-kommunikációra, de az ékszerbizniszbe is belekóstolt a Magyar Nemzeti Kereskedőház. A havi apanázst felmarkoló tanácsadók nem állnak kamera elé, a kereskedőház pedig csak annyit közölt, hogy a szerződésekben nincs semmi kivetnivaló.

Tanácsadás egymillióért negyedévente és több száz ezer forintért havonta. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. kifizetőlistáján a jegybankelnök rokona és a második kerületi önkormányzati képviselő, Lánszki Regő. Colorado államban végez ügynöki tevékenységet Giró-Szász András bizalmasa, Hajdu Petra. A listáról nem maradt le a külpolitikai szakértő, Nógrádi György és Szijjártó Péter jó barátjának cége sem. Nem hagyják az út szélén a Fideszből kizárt Lengyel Zoltánt sem.

– Lengyel Zoltánt keresem.
– Most nem tudom éppen adni, milyen ügyben keresi?
– Egy interjú ügyében szeretném őt keresni, mikor tudnám elérni?
– Milyen média?
– A Hír Televíziótól.
– Meg tudná adni az elérhetőségét és a telefonszámát, és akkor visszajelzünk” – ígérte Lengyel Zoltán munkatársa.

Visszajelzés nem érkezett, ahogy a többi érintettet is hiába kerestük, senki sem állt kamera elé.

A kereskedőház szerint azonban nincs kivetnivaló a szerződésekben. Interjút ők sem adtak, levélben annyit közöltek, a külkereskedelem rekordokat dönt, és minden adat elérhető a honlapon. A kereskedőház oldalán azonban hiába keressük, a közérdekű adatot tartalmazó oldal nem található. Informatikus segítségével lehetett csak hozzáférni a dokumentumokhoz, amelyen több furcsa ügylet is szerepel. A kereskedőház például 2014-ben 157 millióért vásárolt ékszereket, majd tavaly ugyanennyiért vissza is vásároltatta az eladóval.

Ezek alapján nagyon nehéz megállapítani azt, hogy milyen mértékben térülnek meg ezek a befektetések. A kereskedőház célja hivatalosan, hogy a kis- és közvállalkozások exportját segítsége. A Jobbik szerint ez nem valósult meg. „Ha az export-import egyenleget megnézzük, ha a magyar gazdaság állapotát megnézzük, akkor lehet látni azt, hogy a kis- és középvállalkozások tőkehiányban szenvednek és képtelenek kijutni ezekre a piacokra” – jegyezte meg Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő.

Hasonló állásponton van az Együtt elnöke is. „Ezeket meg kell szüntetni! A kereskedőházak nem növelték Magyarország kereskedelmének aktivitását, ezek kifizetőhelyek. Haverok, elhullott fideszesek, elhasználódott káderek számára” – mondta Szigetvári Viktor.

2013-ban még nem került pénzbe a kereskedőház, tavaly viszont már 2,6 milliárd forintból gazdálkodott, idén pedig tízmilliárd forintot kaptak új kereskedőházak létesítésére.

„Nem elég azt mondani, hogy évről évre több száz százalékosan emelkedik ennek a kereskedőháznak a költségvetése, bizonyítani is kell, hogy ez a pénz mire megy el, ugyanis az nem járja, hogy különböző külföldi országokban olyan tanácsadói szerződéseket kötnek, amellyel semmi eredményt nem érnek el” – vélekedett Gál József, az LMP szóvivője. Az ökopárt jogászai jelenleg vizsgálják annak lehetőségét, hogy nyilvánosságra lehessen hozni a kereskedőház szerződéseit.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »