Nagyot romlott Magyarország versenyképessége

Lázár: versenyképesség-javító csomagot készít a kormány 

A kormány a jövő héten kezdheti tárgyalni a kiskereskedelmi forgalmazással kapcsolatos javaslatcsomagot – mondta a 64. Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A politikus szerint, ha vasárnap nem sikerül elutasítani a brüsszeli kvótákat, akkor hiába az utóbbi évek gazdasági eredményei.

Nem állampolgárságot adunk a letelepedési kötvénnyel

Mi nem állampolgárságot adunk a letelepedési kötvénnyel, 300 ezer euróért letelepedési engedélyt lehet venni. Elsősorban személyi feltételeket vizsgálunk biztonsági szempontból – mondja Lázár arra a kérdésre, hogy megvizsgálják-e, honnan van a külföldi befektetők pénze a kötvényre. – Tehát jöhetnek a maffiózók! A kezdet kezdetén az Államadósság Kelező Központ árulta ezeket a kötvényeket, aztán a Rogán baráti kör rácsapott a lehetőségre. Ma már 100 milliárd forint körüli haszon csörög a zsebükbe! A vásárlók pénze honnan származik – ezt nem vizsgálja a hatóság sem. A kötvényeket áruló offshore (magyarországi adófizetést elkerülő) lovagok meg pláne. Öt év múlva ezeket a kötvényeket a magyar adófizetőknek kamattal együtt kell visszavásárolnia! Az összes haszon a kedvenc Fideszes lovagoké, az összes kár a magyar adófizetőké. Ez az, amihez nem kellene hozzászokni… Ideje lenne erőteljesebben odacsapni az asztalra emiatt is!

A török–EU megállapodás feltétele, hogy 60 millió török vízummentességet kapjon az Európai Unióban. Kíváncsian várom azokat a vitákat, melyeket majd ősszel kell lefolytatni Ausztriában, Németországban és a többi tagállamban ezzel kapcsolatban – válaszolta Lázár arra a kérdésre, hogy biztos alapokon nyugszik-e az említett megállapodás. – A migránsok mellett jöhetnek befelé a törökök is. Igaz, ők legálisan jönnének. Nekünk azonban 150 év nagyon elég volt belőlük.

Szerintem el fog indulni a kötelezettségszegési eljárás azzal kapcsolatban, hogy Magyarország nem hajlandó visszafogadni menekülteket Nyugat-Európából – mondta Lázár. A miniszter kiemeli, hogy szeptember eleje óta „felgyorsultak az események” ebben a kérdésben, több írásbeli fenyegetést kapott az igazságügyi minisztérium Brüsszelből. – Valamennyi túlnépesedett afrikai és ázsiai országból tódulnak befelé Európába. Afrikában volt befogadó táboruk, Kadhafi ezredes megfogta őket, és haza is takarodtak. Jelenleg Líbia három részre van szakadva, és egyik részét az Iszlám Állam uralja.

Több területen komoly előrelépés történt a bürokráciacsökkentés területén, igyekszünk rövidíteni az ügyintézést, digitalizálni az eljárásokat. Az év végén fogunk egy részletes beszámolót tartani arról, hogy a tavasszal elfogadott bürokráciacsökkentő csomag végrehajtása hogy halad – mondja Lázár. Hozzáteszi, hogy az OECD szerint is csökkent a magyar bürokrácia és a vállalkozások terhei, de nem elégedett az eddigi teljesítménnyel.

A miniszter szerint a magyar gazdaság komoly növekedési tartalékai az uniós pénzek felhasználásában és a bürokrácia csökkentésében vannak. – Az uniós pénzekkel pocsékul bánt a hatalom, annak jelentős része a korrupció áldozatául esett. 2020-ig fog még jönni uniós felzárkóztatási pénz, utána vége! Pont akkor szűnik meg, amikor az olimpiai beruházásokat fel kellene pörgetni. Isten remélhetőleg irgalmas lesz hozzánk, és nem mi nyerjük el a „lehetőséget”. A római főpolgármester azzal is indokolta az olimpiarendezés terveinek visszavonását, hogy azzal a maffia lenne helyzetbe hozva… 2020-ban Tokióban lesz az olimpia. A nagy sportcsarnok tervét máris felére vették le, és lemondott a sportminiszter.

A Közbeszerzési Döntőbizottság a buszbeszerzési tendert leállította, mert súlyosan piacszűkítő volt. Ehhez Seszták miniszter úrnak nincs sok köze – emelte ki Lázár. A miniszter szerint a főváros tendere egyes szereplőket automatikusan kizárt, ezzel súlyosan szűkítette a piacot. A mostani döntés után új közbeszerzést kell kiírni vagy javítani kell ezeket a hibákat.

A piacszűkítés kapcsán Lázár példaként említi, hogy olyan határidőt szabtak, mely miatt több szereplő már el sem indulhatna. Ez azért érdekes, mert a metrófelújítás tenderét még ki sem írták, „jövő nyár előtt aligha kezdődik el a 3-as metró felújítása”. Minél később jelenik meg a közbeszerzés, annál később kezdődhet meg a felújítás, még legalább hat hónappal lehet számolni – teszi hozzá. – Tarlós István főpolgármester a mai sajtótájékoztatóján fog válaszolni erről a nagyon fontos kérdésről a miniszternek.

A bürokrácia mérete valóban nem hagyható figyelmen kívül, az adatok szerint ma a kkv-szektorban másfél hónapot kell az adóbevallással és adóhivatali ügyekkel tölteni, ennek költsége a GDP 4%-ára rúg – mondja a miniszter a WEF tegnap megjelent listájára reagálva. Kiemeli, hogy Lengyelország a hasonló listák első harmadában tartózkodik, ezért meg fogják vizsgálni, mi okozza a jobb lengyel versenyképességet. Egyelőre csak annyit mondott, hogy a versenyképesség érdekében várható intézkedések az adóeljárást és a bürokrácia csökkentését mindenképp tartalmazhatják.

Lázár János szerint át kell tekinteni és fel kell tárni, mi a versenyképesség romlásának oka. V4-es összehasonlításban Magyarország Szlovákiával van hasonló helyzetben, a csehek és különösen a lengyelek jobbak a versenyképességet illetően. – Fel kell(!) tárni, hogy mekkora szerepe van a versenyképességünk romlásában a kormányzati korrupciónak? Hat helyezést rontottunk, azért ez nem semmi… Ezért valakiknek felelniük kell!

A kormány a jövő héten kiemelten fogja értékelni Magyarország gazdasági eredményeit és adatait. A legfontosabb, hogy harminc év után 5% alá csökkent a munkanélküliség – emeli ki Lázár. Hozzáteszi, hogy 2010 óta 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, aminek nagy része a piaci munkahelyteremtésnek köszönhető.

Ezek az eredmények törékenyek, mert ha Magyarországnak meg kell hajolnia a brüsszeli akarat előtt, annak szociális kiadási oldalon következményei lesznek. A betelepítettekről gondoskodni kell, de a lehetőségeink végesek – köti össze a miniszter a népszavazást a gazdasági adatokkal. – A reform szótól kiráz minden magyart a hideg. Az új megszorítási csomagnak ezért új nevet kell majd adni, de attól ez is ugyanúgy fog fájni, vagy még jobban, mint az eddigi csomagok. A munkavállalói létszám statisztikájába hazug módon beleszámítják a külföldre kiszorult magyar munkásokat és a közmunkásokat. A létszámuk 800 ezer fő körül lehet…

A jövő heti kormányülésen értékeljük a vasárnapi népszavazás eredményeit, Trócsányi László igazságügy-miniszter megbízást kapott, hogy a népszavazás után állítson össze egy menetrendet a további lépésekről. Lázár János szerint mindenki számára világos a népszavazás tétje, hiszen a héten az Európai Bizottság megerősítette terveit a kötelező kvótával kapcsolatban. Ma 160 ezer ember letelepítése van napirenden, de 2,5 millió ember tartózkodik nyugat-Európában, akik szeretnének letelepedni – emeli ki a miniszter.

Lázár szerint az EU a jelenlegi illegális migrációt akarja legálissá tenni, nem megállítani, hanem szabályozni akarja a folyamatot. A magyar választópolgárok nem Európa-ellenesek, hanem Brüsszel-ellenesek, nem értenek egyet azokkal a diktátumokkal, melyeket ránk akarnak kényszeríteni – számol be a kampánytapasztalatairól a Miniszterelnökséget vezető miniszter. – Ha van pénzed, jöhetsz, elintézik az offshore lovagok. A szerb-magyar határnál harmincasával ugyan, de mind bejön Magyarország területére! A kerítés nélkül háromezresével jönnének. Megállítani akkortól nem lehet majd őket, amikor már például húszmillió egyiptomi áll a határnál, és viselkedésük nekik se az igazi. Jól élni szeretnének, nem dolgozni. Európának vége lesz, amint többségbe kerülnek. Megállításukra a népszavazás nagyon kevés…

A héten ülésezett a gazdasági kabinet, néhány döntés is született:

A jövő heti menetrend kapcsán Lázár elmondta, hogy hétfőn a parlament ülésezik, majd a stratégiai és a gazdasági kabinet is összeül, és kormányülés is lesz. – Vagyis készülni fog például az újabb megszorító csomag a terhünkre akcióterv vagy versenyképesség-javító terv néven. Előre is köszönjük! A termőföld árát (270 milliárd forint), amit az állami tulajdonú termőföldjeink áraként kell befizetnie a nagy lehetőséghez jutottaknak, nem a magyar vidékre, hanem az államadósság csökkentésére kívánja fordítani a kormány. A 3000 milliárd forint magán-nyugdíjpénztári pénzt is erre akarták fordítani, de még mindig nem tudjuk, hová tűnt el a pénz úgy, hogy a tulajdonosok még csak egy igazolást sem kaptak róla, hogy mennyi pénzt vontak el tőlük. A termőföld árából vajon mennyi lesz befizetve?

Békéscsaba, 2016. szeptember 30.

Összeállította: Anton

Emlékeztető: „Sajnos továbbra is következmények nélküli ország maradtunk! Ráadásul egyre több szocialista és szabad demokrata politikus tűnik fel fontos pozíciókban a hatalom környékén! Vagy valóban nem történt rendszerváltozás, mint ahogy azt egyesek állítják, vagy visszarendeződés zajlik. Döntse el ki-ki saját vérmérséklete szerint!” (Részlet a Már nem korrupció – alkotmányos költség című írásból) 

 


Forrás:sokkaljobb.hu
Tovább a cikkre »