Nagyot pörgött a magyar ipar februárban

Nagyot pörgött a magyar ipar februárban

Idén februárban az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. 2018 első két hónapjában a termelés 5,4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában – közölte második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten 2018 februárjában. (Az első becslésben közölt februári adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,5 százalékkal emelkedett – közölte az iparról szóló második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az adatok szerint az ipari export volumene 0,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 37 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 2,1 százalékkal csökkent. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 14 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 3,2 százalékkal emelkedtek.

Az ipar belföldi értékesítése 9,9, ezen belül a feldolgozóiparé 13,7 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül a döntő súlyt (95 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 3,8, míg a csekély súlyú bányászaté 72 százalékkal nőtt.

Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 2,7 százalékkal emelkedett – áll a becslésben.

Hírdetés

A feldolgozóipari termelés 31 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 2,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti járműalkatrész gyártásának volumene 10,6 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a közúti gépjármű gyártásáé 5,7 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4 százalékkal nőtt.

A két legjelentősebb alágazat közül a híradástechnikai berendezés gyártása 22, míg az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 3,2 százalékkal bővült.

A feldolgozóipari termelés mintegy 10 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,6 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapi alacsony bázisnál. Az alágazatok közül a legjelentősebb súlyú (27 százalék) húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása emelkedett a legjobban, 15,9 százalékkal, ugyanakkor az édességgyártást is magába foglaló egyéb élelmiszeripar gyártása szintén számottevően, 14,5 százalékkal nőtt.

A januárban még növekedést mutató, második legnagyobb alágazat, a takarmány gyártása februárban 2,3 százalékkal csökkent.

A KSH kitér rá, az alágak közül a legnagyobb mértékben, 18,8 százalékkal a közepes súlyt képviselő gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása nőtt, de a másik, hasonló súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása is számottevően, 15,3 százalékkal emelkedett, mindkét esetben a belföldi és az exportkereslet bővülése eredményeként.
Folytatódott a növekedés a vegyi anyag, termék gyártásában, a kibocsátás februárban 10 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban, elsősorban a kétharmad súlyt adó műanyag-alapanyagyártásnak köszönhetően.

Lassult a növekedés üteme a kis súlyt képviselő gyógyszergyártásban. A termelés 2,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az exportértékesítés visszafogottabb emelkedése mellett a hazai eladások is mérséklődtek.

A szintén kis súlyt képviselő egyéb feldolgozóipar, ipari gép, berendezés üzembe helyezése, javítása 9,2 százalékkal csökkent, elsősorban az orvosieszköz-gyártás exportjának erőteljes apadása miatt.

Legnagyobb mértékben, 11,5 százalékkal a feldolgozóipari termelés 6,2 százalékát képviselő gép, gépi berendezés gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, főként a több mint egyötöd súlyt adó motor-, turbinagyártás (kivéve: légi, közútijármű-motor) jelentős visszaesése miatt – írja a KSH.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »