Nagyon meleg volt az október

Jóval kevesebb csapadék hullott, és sokkal melegebb volt az elmúlt hónapban, mint az eddigi átlag – tájékoztatott közösségi oldalán a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

A hónap folyamán mért legmagasabb hőmérsékletet október 10-én Nagymihályban jegyezték fel, 26,2 Celsius fokot. A hónap mérései során az 1000 méteres tengerszint feletti magasság alatti területek esetében pedig október 25-én, Hollópatak községben mérték a legalacsonyabb, -5 °C-os hőmérsékletet.

Hírdetés

“Az átlagos hőmérséklet-változás többnyire 2-3 Celsius fokot ért el, ennél nagyobb eltérést, 3,1 fokot a Malackától 15 kilométerre lévő Konyhán mértek” – adta hírül az SHMÚ.

A további tájékoztatás szerint októberben csapadékból is kevesebbet kaptunk, mint az megszokott. Az adatok szerint elsősorban az ország délnyugati részén esett kevés csapadék, az egész hónap során csupán 10-20 mm. Az ország ezen részén ez a sok éves átlagnak csupán a 30-40%-át jelenti. A legkevesebb eső Gútára hullott, mindössze 7,1 mm. Országos szinten a legtöbb csapadékot a Lomnici-csúcson mérték, 187,6 mm-t. Jelentősen több égi áldást kapott az ország északi része, és a magasabban fekvő területek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »