Nagyon égő

VEZÉRCIKK – A dohányzásellenes törvény kapcsán zajló mizériánál jobb nem is igazán kell annak szemléltetésére, miként születnek Romániában a törvények, általában mennyire tisztelik őket, illetve hogy a kivételezett helyzetben lévők mennyire igyekeznek megtenni mindent annak érdekében, hogy kicselezhessék a „kellemetlen” jogszabályokat.

Elöljáróban leszögezném: nemdohányosként sem tartom szerencsésnek a jelenleg hatályos törvényt, amely retardált kisgyereknek tekinti a polgárokat, akik fölött az államnak kell gondoskodni. Az azonban szánalmas, hogy alig néhány héttel a hatályba lépését követően ugyanaz a parlament, amely megszavazta, most nekiállt módosítani. Merthogy elsőre is be lehetett volna iktatni azon kitételeket, miszerint a vendéglátóipari egységek teraszain szabad dohányozni, mint ahogy azt is, hogy külön dohányzóhelyiségek is kialakíthatók.

Mindez újabb példája annak, hogy Romániában mit gondolnak a Nyugathoz való felzárkózásról: úgy vélik, ha a formai elemeket átveszik – lásd a dohányzás tiltása a vendéglátóipari egységekben –, attól máris nyugatiassá válik maga az ország is. Ehelyett az a tragikomikus helyzet áll elő, hogy amint megtapasztalják a „nyugatias” törvények hátulütőit, vagy azonnal megkeresik a kiskapukat – mint a parlamentben szélsebesen létrehozott dohányzó teraszok –, vagy gyorsan úgy módosítják őket, hogy – Caragialét idézve – úgy valósuljon meg a reform, hogy közben érdemben semmi se változzon.

Kicsit olyan ez a hozzáállás, mint a Románia számára kellemetlen, a magyar közösség jogainak szavatolását kimondó nemzetközi egyezmények esetén. Bár kisebbségbarátságát demonstrálandó Bukarest ratifikálta őket, a bennük foglalt kötelezettségek gyakorlatba ültetését elszabotálja.

Persze, tudjuk, választási év van: a módosítás nem csupán a dohányzó honatyák jó közérzetét szolgálja, a jogszabály felpuhításával abban reménykednek, hogy a dohányzó választópolgárok voksait is megszerzik. Aztán majd minden szép lesz: a kocsmákban ismét lesz dohányzó helyiség, sőt dohányosklubok is alakulhatnak.

Csak a törvényhozás égette le ismét saját magát, illetve erodálta tovább a törvényekbe vetett bizalmat.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »