Nagyon bontják a pécsi magasházat

Nagyon bontják a pécsi magasházat

A működő magyar szocializmusban különös igény mutatkozott arra, hogy a társadalom átalakításának hívott elszlömösítése mellett mindent megtegyenek azért, hogy történelmi városaink látképét lehetőleg egy közép-ázsiai szovjet iparváros hangulatához igazítsák.

Így kapott toronyházat – néha többet is – Szolnok, Gyöngyös, Miskolc, Szeged, Veszprém, Szombathely és persze Budapest. Ezek az épületek azért voltak jók, mert bár a lakáshiányon ugyan semmit sem enyhítettek, de legalább mindenhonnan láthatóak voltak, így egy-egy város történelmi magja közelében sem lehetett megkerülni ezeket a csodákat.

Most viszont Pécs végre megszabadul a látképét tönkretevő 80 méteres épületétől. Az 1976-ban átadott, ’89-ben életveszélyessé Magasház Közép-Európa legmagasabb lakatlan épületeként a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. A később megerősített épületet hol eladták, hol megvették, hol kollégiumot, hol irodaházat tervezték hasznosítani.

Mindent elárul ezekről a monstrumokról, hog az egyetlen ésszerű felhasználási módjuk a porig rombolás. Az épület év végére tűnik el a föld színéről.

hjgh


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »