Nagyon aggódik a holnapután szakembereiért az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága – ezúttal a görögöket támadták

Erősen kifogásolható körülmények közé, élelemmel, folyóvízzel, illemhelyekkel és zuhanyozókkal rosszul ellátott, elhanyagolt épületekbe szállították a "menekültek" többségét a görög-macedón határ menti Idomeni rögtönzött sátortáborából – siránkozott pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). A szervezet által megfogalmazott bírálatot Athén élesen visszautasította.

Az idomeni sátortábort erőszak alkalmazása nélkül sikerült kiüríteni csütörtökre a hét elején kezdődött görög hatósági akció keretében. Illegálisékat buszokkal fogadóközpontokba szállították.

A UNHCR szerint az elszállított emberek kevés tájékoztatást kaptak arról, hogy milyen körülmények várják őket, és mennyi ideig kell a számukra kijelölt létesítményekben maradniuk.

"Arra sürgetjük a görög hatóságokat, hogy az EU-tól kapott pénzügyi támogatással mihamarabb jobb alternatívákat találjanak" – jelentette ki Melissa Fleming, az UNCHR szóvivője Genfben.

Míg néhány "menekült" felújított létesítményekbe került, addig a többséget olyan helyekre szállították, amelyeket nem tettek megfelelően lakhatóvá – vélte Fleming. Hozzáfűzte: az UNHCR javasolta Athénnak, hogy szállítsa el az embereket néhány létesítményből, amelyeket az ENSZ-szervezet alkalmatlannak minősített elszállásolásukra.

Athén határozottan visszautasította a UNHCR bírálatát.

"Ilyen hiányosságok egy ilyen válság során normálisnak tekinthetők, már feltártuk, és meg is fogjuk szüntetni őket" – reagált a bírálatra a migránskérdéssel foglalkozó görög válságstáb egy másfél oldalas nyilatkozatban pénteken.

"A görög hatóságok arra számítottak, hogy az UNHCR a szövetségesük és a támogatójuk lesz a migrációs válságban" – olvasható a közleményben, amely szerint Görögország bírálat helyett konkrét, átfogó javaslatokat vár, amelyek segítik a helyzet megoldását.

A UNHCR-éhez hasonló nyilatkozatok nem segítenek sokat – hangsúlyozták a görög illetékesek.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Több ezer migránst vesztettek el a görögök az idomeni tábor kiürítése közben – Európa belseje felé indultak el


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »