Nagyobb pótlék jár az orvosi ügyeletért

Nagyobb pótlék jár az orvosi ügyeletért

Az ígéreteknek megfelelően október elsejétől megemelik az ügyeletet vállaló orvosoknak járó pótlékot, miután a kormány eheti ülésén elfogadta a vonatkozó sürgősségi rendeletet – jelentette be Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter. 

ch_plastica2_b

A tárcavezető úgy fogalmazott: jövő hónaptól „méltányos szintű” juttatásban fognak részesülni az orvosok. A rendelet nyomán például egy harmadéves rezidens a hétköznapi ügyeletért a minimálisan előírt 50 százalékos pótlékkal nettó 257 lejt kap kézhez, míg a hétvégi túlóráért 411 lejes, illetve a maximális 100 százalékos pótlékkal számolva 547 lejes juttatást kap. Egy húszéves munkaviszonnyal rendelkező általános orvos a hétvégi ügyelettel 1200 lejt fog keresni 100 százalékos pótlékkal, hétköznap pedig 75 százalékos plusszal számolva 800 lejt kap.

Voiculescu azt is elmondta: többletjuttatás jár az égési betegeket kezelő osztály személyzetének, illetve a „veszélyes körülmények között” – például az onkológián – dolgozó szakembereknek is. Az egészségügy miniszter úgy összegezte az intézkedést: a rendszert még számos téren javítani kell, de egyelőre ez a legtöbb, amit tehettek. „A rendelet nyomán 42–90 százalékkal emelkednek az ügyeletért járó pótlékok, ez már egy tisztességes szint” – hangsúlyozta a tárcavezető. Hozzátette: az ügyben további információkat lehet találni a Respectpentrumedici.ro honlapon, ahol az orvosok munkahelyük típusa, munkaviszonyuk időtartama és beosztásuk szerint kiszámíthatják, mekkora pluszjuttatásban részesülnek.

A kormány által szerdán elfogadott rendelet a 2015/57-es számú, a közalkalmazottak ez évi bérezésére vonatkozó sürgősségi rendeletet módosítja. Mint arról beszámoltunk, a szaktárca és az egészségügyi szakszervezetek hetekig egyeztettek az ügyeleti rendszer átszervezéséről, miután az Egészségügyi Szolidaritás az ügyelet visszautasítására szólította fel az orvosokat, amennyiben nem módosul az alkalmazottak számára előnytelen rendszer. A szakszervezet egy korábbi felméréséből kiderült, hogy a hazai orvosok 76 százaléka 36 óránál is többet tölt folyamatosan ügyeletben, ami idült fáradtsághoz és az egészségügyi szolgáltatások minőségének romlásához vezethet. Kőrössy Andrea


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »