Nagyobb növekedést vár az MNB

Nagyobb növekedést vár az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Inflációs jelentésében emelte növekedési előrejelzését: az idei évre 3,9 százalék helyett 4,2 százalékos, míg 2019-ben 3,3 százalékos, 2020-ban pedig 2,7 százalékos GDP-növekedést vár.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a belső kereslet élénkülésével párhuzamosan a hazai kibocsátás a potenciális szintje közelében alakul.

A magyar gazdaság növekedése 2018-ban tovább élénkül,

majd az aktuális előrejelzés feltevései mellett 2019-től fokozatosan lassul – írja Inflációs jelentésében a MNB. A jegybank szerint az infláció a decemberi várakozásukkal összhangban 2019 közepére éri el fenntarthatóan az árstabilitásnak megfelelő 3 százalékos értéket.

Hírdetés

Fő megállapításai között az MNB kiemeli, hogy az elmúlt hónapokban folytatódott a világgazdaság kibocsátásának növekedése. A globális infláció a tavalyi évhez hasonló, mérsékelt szinten tartózkodott. Az árszínvonal növekedési üteme az országok többségében az inflációs cél alatt alakult.

Az MNB a 2018-as növekedési előrejelzését felfelé módosította. Így az idei évben – az aktuális előrejelzés feltevéseinek teljesülése esetén – a tavalyinál dinamikusabb gazdasági növekedést várunk, amely azonban 2019-től fokozatosan lassul. A növekedés szempontjából a termelékenység és a versenyképesség szerepe egyre meghatározóbbá válik – teszik hozzá.

A Monetáris Tanács szerint 2018-ban a GDP 4,2 százalékos bővülése várható.

A 2018. márciusi Inflációs jelentés inflációra és gazdasági növekedésre vonatkozó alap-előrejelzései:


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »