Nagykikinda: 1000 dolgozó kaphat felmondást

Nagykikinda: 1000 dolgozó kaphat felmondást

A nagykikindai Banini és a Banini Trade dolgozói attól félnek, hogy elvesztik munkájukat, mivel a vállalatokban kezdeményezték a csődeljárási folyamat megindítását.

Az eljárást a Societe Generale Bank javaslatára kezdték meg, mert a bank úgy véli, hogy a vállalatok nem teljesítették a 2013-as átszervezési tervben foglalt kötelezettségeiket.

Ma tartották meg a tárgyalást, amelyen a hitelezők a bírósági szakértő jelentéséről mondtak véleményt, aki a vállalatok átszervezési tervét elemezte. A bíróság a Banini csődigazgatójává a nagykikindai Dragana Galićot, a Banini Trade csődigazgatójává pedig a nagybecskereki Radovan Savićot nevezte ki.

Nagykikindán egyébként egyre rosszabb a gazdasági helyzet, mert tavaly bezárt a Prima Produkt zöldség- és gyümölcs-feldolgozó vállalat, valamint a Kikinda Autóipari Öntöde. Csődeljárás alatt van még a Toza Marković gyár is – írja a 021 hírportál.

„A Prima Produktot a felszámolás fenyegeti, hiszen a gyár két milliárd dinár tartozást halmozott fel, a követelései pedig csak 11 millió dinár körül vannak. Amikor pedig megkezdődött a csődeljárás, a dolgozóknak felmondtak, és nem kapták el két és fél havi járandóságukat”, magyarázta Jelica Vukolić csődigazgató.

A Toza Marković gyár sorsáról április 21-én dönt a nagybecskereki Gazdasági Bíróság, amikor a hitelezők véleményt mondanak az átszervezési terv kiegészítéséről. A Banca Intesa, amelynek a vállalat közel 5 millió euróval tartozik, követelte a tőke értékének újrabecslését, mivel a könyvelési érték 15 millió eurót tett ki. Az új felbecslés szerint a tőke tényleges értéke 22 millió euró, míg a vállalat összes tartozása 50 millió euró.

Ha elfogadják a vállalat új átszervezési tervét, akkor a Toza Marković többségi tulajdonosa a Srbijagas lesz, mivel a legnagyobb adósságai ez iránt a cég iránt vannak, a ki nem fizetett számlák ugyanis közel 20 millió eurót tesznek ki.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »