Nagyhét – minden egy helyen, ami egy katolikusnak most fontos lehet

Nagyhét – minden egy helyen, ami egy katolikusnak most fontos lehet

Teljes szertartásszövegek, miseközvetítések helyes követése, rendelkezések, nagyheti családi, gyermek- és időseknek szóló imádságok – a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárától, Tóth Tamástól.

Virágvasárnappal megkezdődött a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. Idén a koronavírus-járvány miatt nem tarthatnak nagyheti szertartásokat, de a hívek – ha fizikailag nem is – lélekben és imádságban belekapcsolódhatnak a szentmisékbe – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK).

Tóth Tamás, az MKPK titkára az InfoRádióban elmondta, a hagyományos barkaszentelés és a körmenet is elmaradt idén a szertartásokkal együtt, ugyanakkor ez a különleges helyzet alkalom arra is, hogy magunktól megkérdezzük, mi az, ami közelebb visz Istenhez.

A Katolikus.hu portálon olvashatók a katolikus hívek számára érvényes rendelkezések, és innen tölthető le az a heti segédanyag is, ami az egyéni, családi imádságokhoz, szükséges.

A segédanyagban keresztútjavaslatok is vannak, kisgyermekek, családoknak, időseknek, tehát személyre szabták a szerkesztést; az imádságok így a négy fal között is elvégezhetők – mondta.

Hírdetés

Felhívta a figyelmet arra, hogy rengeteg templomból vannak ezen a héten (is) közvetítések az interneten, a tévén és a rádión, a közmédia is közvetít szertartásokat – élőben.

Az Adoremus nevű kiadvány segítségével, amely szintén hozzáférhető a neten, a szertartásszövegeket teljes terjedelmükben elmondhatják a hívek otthonukban, ez is most ingyenesen elérhető a világhálón.

Egyet azonban figyelmbe ajánl a netes, tévés, rádiós közvetítések kapcsán.

“Többnek kell lennie annál, mint amikor csak belenézünk egy-egy műsorba. Készülnünk kell rá, öltözékkel, böjttel, a helyiség berendezésével, a zavaró eszközök mellőzésével, hogy valóban oda tudjunk koncentrálni a lényegre” – fogalmazott Tóth Tamás.

Mint aláhúzta, kénytelenek vagyunk vagyunk átértékelni a dolgokat, észrevenni, hogy mi az, ami igazán fontos.

“Azt hiszem, a nagypénteki keresztútnak és a szent három napnak is ez az igazi mondanivalója. A nagypénteki szomorúság akkor lesz teljes, ha ott van mögötte a húsvétvasárnapi feltámadás fénye, öröme, hogy megtaláltuk, mi a célunk” – nyomatékosította a katolikus pap.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »