Nagygenerált tart a General Electric

Nagygenerált tart a General Electric

Négyezer-ötszáz munkahelyet szüntet meg Európában a General Electric (GE) – jelentette be a Reuters, a francia Les Echos napilap információja alapján. Szakszervezeti források alapján az elbocsátások svájci, németországi és brit munkásokat érintenek. Az érintett alkalmazottak akkor kerültek a GE-hez, amikor az megvásárolta a francia Alstom csoport erőművi és áramelosztó-berendezés üzletágát.

Forrás: AFP

Az elbocsátások a novemberben bejelentett vállalatirányítási stratégiaváltással állnak párhuzamban, amelyről az augusztusban kinevezett John Flannery vezérigazgató számolt be. A költségracionalizálás érthető, az egykor 400 milliárd dollárt érő ipari konglomerátum jelenlegi tőkepiaci kapitalizációja 155 milliárd dollárra csökkent. A részvénypiaci elemzők október-novemberben sorra módosították a GE részvényekre vonatkozó ajánlásaikat, leminősítette a papírokat többek között a Morgan Stanley és a UBS, vételre a nagy befektetési bankházak közül egyedül a Bank of America-Merrill ajánlja a General Electric-et.

Az év elején még 31-32 dolláros részvényárfolyam mostanra 18 dollár alá esett vissza, ezen a szinten 2012-ben forogtak utoljára a papírok. Nem indokolatlan az elemzők többségének pesszimizmusa, a GE legnagyobb divíziója, az energetikai üzletág működési profitja 25 százalékkal lesz alacsonyabb 2018-ban, mint idén. A részvény-árfolyamesésen elszenvedett veszteséget az osztalék is alig kompenzálja, ráadásul a vállalat novemberi döntése alapján megfelezik azt, amely ezzel 48 cent lesz évente. Az osztalékhozam így 2,7 százalékra csökken, ami a 30 éves amerikai állampapír jelenlegi hozamával van egy szinten. Az osztalék csökkentésére a 125 éves vállalat története során eddig mindössze három alkalommal kényszerült, először 1929-ben, aztán a 2009-es pénzügyi válságkor, legutóbb pedig idén. A menedzsment a korábban 2 dolláros részvényenkénti eredményvárakozását 1-1,1 dollárra módosította a jövő évre vonatkozólag.

A P/E mutató (egy részvényre jutó eredmény) jelenleg 20,70: a vállalat értékeltsége a versenytársakhoz képest sokat csökkent az árfolyam idei lemorzsolódása miatt, bár az még mindig felette van fő konkurensük, a Siemens rátájának (15,2).

A stratégiaváltás alapján a jelenlegi 8 üzletág közül többtől megválik a GE, és három divízió kerül fókuszba: a légi közlekedés, az energia és az egészségügy. A közlekedési, az ipari megoldások, az olaj és gáz, illetve a világítástechnikai szegmens értékesítése 20 milliárd dollárnyi eszközállomány eladását jelentené. A kamat, adó és értékcsökkenés nélkül számított (EBITDA) eredményadat tekintetében az elemzők jövőre várják a hosszú évek óta tartó csökkenő trend megfordulását.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »