Nagycsütörtöki Szent Bazil-liturgia antimenzionszenteléssel és lábmosással Debrecenben – KÉPRIPORT

Nagycsütörtöki Szent Bazil-liturgia antimenzionszenteléssel és lábmosással Debrecenben – KÉPRIPORT

A debreceni görögkatolikus főszékesegyházban március 24-én Kocsis Fülöp érsek-metropolita a nagycsütörtöki Nagy Szent Bazil-liturgia keretében megáldotta az antimenzionokat, majd a szertartás végén megmosta tizenkét pap lábát.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az antimenzion az az ereklyét tartalmazó kendő, amelyet a görögkatolikus templomokban az oltáron helyeznek el. Az antimenzionon mutatják be a legszentebb áldozatot, az Eucharisztiát.

A Szent Liturgiát a lábmosás szertartása zárta, amelynek során Kocsis Fülöp érsek megmosta tizenkét pap lábát. Ez a szertartás felidézi, miként mosta meg Jézus tanítványai lábát a Titkos Vacsora estéjén, felhívva ezzel az apostolok figyelmét a szolgálat fontosságára. A rítus lényegét fogalmazza meg az utolsó imádság: „Te, Uralkodónk, jöjj most méltatlan szolgáid közé, akik példádat követik; mosd le rólunk lelkünk minden szennyét és tisztátalanságát, hogy megtisztulva a bűneink folytán ránk tapadt portól, s a szeretet törlőjével egymást megtörölve kedvedben járhassunk életünk minden napján.”

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »