Nagycsaládosokat érintõ adó- és egyéb kedvezmények tervezetét ismertette Cseke Attila

Ismertette nagyváradi sajtótájékoztatóján Cseke Attila azt a törvényjavaslatot, amely a nagycsaládosok megsegítésére irányul. Ennek értelmében a legalább három gyereket nevelő családok, illetve a legalább két gyereket nevelő egyszülős családok akár 50 százalékos adókedvezményben is részesülhetnek. Ez az ingatlanadó, a telekadó, a gépjárműadó illetve a különböző bizonyítványok és igazolások kifizetésére vonatkozik.

Az RMDSZ-es képviselő példaként elmondta, hogy egy 90 négyzetméteres lakással, egy 600 négyzetméteres telekkel és egy dízeles Dacia Logan autóval rendelkező háromgyerekes családnak ez körülbelül 100 eurós megtakarítást jelent.

“Amennyiben az RMDSZ ezen indítványát elfogadja a parlament és a döntési hatáskör átkerül az önkormányzatok szintjére, akkor Bihar megye mind a 23 RMDSZ-vezette önkormányzata be fogja vezetni a támogatási rendszert és erre fogjuk biztatni a többi önkormányzatot is. Az önkormányzatok mellett a Bihar megyei Tanács RMDSZ frakciója egy olyan előterjesztést fog beterjeszteni, amely szintén a nagycsaládosok megsegítésére irányul” – mondta Cseke Attila.

A Bihar megyei Tanács egy olyan családi kártyát tervez bevezetni, amely a Bihar megyei Tanácsnak alárendelt intézmények, mint például a színház, a megyei könyvtár, a filharmónia, a múzeum kedvezményes látogatására érvényes, de a Tanács köthet megállapodást erre vonatkozóan más intézményekkel is. Ez három kategóriába oszlik: sárga kártyát kapnának a háromgyerekes családok, amely 10 százalékos kedvezményt biztosít. Piros kártyát kapnának a legalább kétgyerekes egyszülős családok illetve a négygyerekes családok, amely 20 százalékos kedvezményt jelent. Zöld kártyát az öt, vagy ennél több gyereket nevelő nagycsaládosok kapnának, amely 30 százalékos kedvezményt jelent.

“Ezek a kedvezmények segítenék a nagycsaládosokat illetve a hátrányosabb helyzetben élő nagycsaládosokat, akik esetleg nem tudják megengedni maguknak, hogy teljes árú jeggyel elmenjenek valamilyen kulturális intézményt meglátogatni. Ezek a kedvezmények a család valamennyi tagja által igénybe vehetőek, így ha egy háromgyerekes család együtt elmegy mondjuk színházba, akkor mind az öten, vagyis a három gyerek és a két szülő is kedvezményes jegyet vagy bérletet válthat. Fontos az, hogy a kedvezményt igénybe vevő család gyerekei valamilyen tanintézetbe be legyenek íratva, illetve a helyi adók és illetékek naprakészen ki legyenek egyenlítve” – összegezte a kedvezménnyel kapcsolatos tudnivalókat Cseke. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »