Nagybecskerek: Leszerelik a napelemeket, mert repedezik a diákotthon épülete

Nagybecskerek: Leszerelik a napelemeket, mert repedezik a diákotthon épülete

A nagybecskereki Angelina Kojić Gina Diákotthon tetejére szerelt napelemek még csak nem is tudtak belemelegedni, máris leszedik őket.

Egy magánvállalat dolgozói kezdték el lebontani a napelemeket, amelynek a kiépítésére 15 millió dinárt különítettek el tavaly. A szerkezet 56 kilowattos kapacitású volt, az otthon akkori vezetése pedig azzal dicsekedett, hogy így áramtöbbletet termelnek majd.

A terv az volt, hogy az áramot az áramszolgáltató rendszerébe irányítják, a befolyó pénzösszeget pedig újabb alternatív energiaforrások, elsősorban hőszivattyú kiépítésére fordítják. Azonban tavaly ősszel minden kérdésessé vált a rendszer üzembe helyezése előtt. A probléma abból eredt, hogy egyes szobáknál a mennyezeti gerendák sérültek. Ez ugyan már 2014-ben is észlelték, mégsem nem állította meg a vezetést a 15 tonnás szerkezet tetőre szerelésében, amely közvetlenül a gerendákra nehezedik.

Vladimir Vasiljev igazgató értesítette az építési felügyelőséget a mennyezet és a tartófalak repedezéséről, s a szakértői vizsgálatot követően a felügyelőség utasítására eltávolítják a napelemeket.

Az igazgató elmondása szerint a szakértői vizsgálat megállapította, hogy a minőségtelen kivitelezési munkálatok miatt tartósan károsodott az épület, s veszélyessé vált a gyerekek és az ott dolgozók számára, ezért rendelték el a napelemek eltávolítását, az épület szanálását, valamint a használat tilalmát.

„Amennyiben a bírósági szakértő megállapítja, hogy a napelemek eltávolításával biztonságossá vált az épület, a diákok beköltözhetnek. Ha nem ez történik, akkor az épület szanálása következik, ami egy külön projektum” – magyarázta az igazgató.

A napelemeket a belgrádi Mihajlo Pupin Intézet szerelte fel, s most az eltávolítás bíróság általi leállítását kérte, mivel a diákotthon beruházóként még 3,5 millió dinárral tartozik a vállalatnak. Azt állítják, hogy ők mindent a terv szerint végeztek, s ha valami nincs rendben, az nem az ő hibájuk.

A Novosti értesülése szerint Vladimir Vasiljev az egész ügyet jelentette a nagybecskereki alapfokú ügyészségen, ahol nyomozást kezdtek. (Novosti, Dnevnik)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »