Nagy veszélyre figyelmeztetnek a Balatonnál

Nagy veszélyre figyelmeztetnek a Balatonnál

Tudósok tiltakoznak a tó egészségét véleményük szerint kockára tevő gigaberuházás és a nádirtás ellen.

A Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) megdöbbenéssel értesült az újabb, a környezetet veszélyeztető beruházási folyamatokról és tervekről a Balatonnál – kezdték a közleményüket, utalva

a nádasok irtására és az új ipari kikötő építésére.

Hírdetés

A balatontipp.hu a közelmúltban írta meg, hogy Balatongyörök és Vonyarcvashegy határában ipari kikötő épülhet. A vízügyi igazgatóság szerint iparvágányt terveznek, valamint szállítóhajók kikötésére, rakodására alkalmas helyet alakítanak ki a térségben.

“A Keszthelyi-medence, a Tihanyi-félsziget és a Szigligeti-öböl a legérintetlenebb, leginkább természetközeli partszakaszokat foglalja magában. Ezen térségek egyre növekvő mértékű terhelése kiemelten ellenjavallt. Amennyiben a hajózási, a turisztikai és a településfejlesztési szempontok egyre nagyobb súlyt kapnak a természet védelmével szemben, úgy

az előbb-utóbb bekövetkező környezeti krízis éppen a tó – turisztikailag oly fontos – vonzerejének drasztikus csökkenését eredményezi majd”

– figyelmeztettek a szakemberek. Hozzátették: a BLI nincs abban a helyzetben, hogy rendelkezéseket és beruházásokat vétózzon meg, de közszolgálati kötelessége a veszély növekvő mértékére figyelmeztetni minden érintettet.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »