Nagy változások előtt: júliustól a körzeti orvosoknál is lehet oltakozni, hamarosan pedig igényelhető a zöldigazolvány

Nagy változások előtt: júliustól a körzeti orvosoknál is lehet oltakozni, hamarosan pedig igényelhető a zöldigazolvány

A felnőtt lakosság illetve a 12-15 év közötti gyerekek júliustól körzeti orvosuknál is oltakozhatnak a koronavírus ellen – jelentette be csütörtökön Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. Az oltás iránt érdeklődőknek fel kell venniük a kapcsolatot körzeti orvosukkal.

“Az oltás az egyetlen út a világjárvány legyőzéséhez” – hangsúlyozta a miniszter, és az orvosok és gyerekorvosok segítségét kérte az átoltottsági szint növeléséhez.

Azt is kiemelte, hogy az esetlegesen előforduló nemkívánatos mellékhatásokért az állam vállalja a felelősséget.

Az Általános Orvosok Táraságának elnöke, Monika Palušková elmondta, hogy az oltópontok tovább működnek majd, kiemelt feladatuk lesz a szociális otthonok lakóinak beoltása.

Hírdetés

Miután a körzeti orvosok regisztrálták magukat a rendszerbe, az adott rendelőnél megszokott módon fogadhatják betegeiket. A rendelők a minisztérium honlapján keresztül regisztrálhatják magukat, ha részt akarnak venni a vakcinázásban. Eddig 64 körzeti orvos jelentkezett be.

Az oltóanyagok beszerzését és disztribúcióját a gyógyszertárakkal együttműködve oldják meg. A körzeti orvosnál beoltott személyek is igényelhetnek a korona.gov.sk oldalon nemzetközi védettségi igazolványt. A körzeti rendelők azonban csak a hozzájuk tartozó pácienseket olthatják be. Mindenhol a Pfizer-BioNTech Comirnaty nevű oltóanyagát fogják használni.

Most szombattól pedig (június 26.) rajtol a digitális zöldigazolvány, vagy Covid-útlevél is. Lengvarský bővebb információt jövő kedden közöl majd a nyilvánossággal külön sajtótájékoztató keretében. A miniszter hangsúlyozta, hogy csak az igényelje az igazolványt, aki utazni készül. Mint mondta, terhelési teszteket is végeztek a rendszeren, de ha hirtelen kétmillióan jelentkeznek be, akkor nem fog működni. Elmondása szerint az igénylét követő pár napon belül mindenki megkapja a zöldigazolványt.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »