Nagy Teréz, a Palócföldi csalogány gondviselője

Nagy Teréz, a Palócföldi csalogány gondviselője

A Csemadok évente elismerésben részesíti azokat, akik a szervezet fáklyavivőiként sokat tettek a felvidéki magyar kulturális élet felvirágoztatásáért. Az idei kitüntetettek között az ipolynyéki Nagy Teréz is megtalálható, aki mások mellett a Csemadok Közművelődési Díját kapta meg.

Nagy Teréz Csemadokhoz való kötődése nem mai keletű. Valamikor a nyolcvanas évek derekán az ipolynyéki alapszervezetben a Hont néptánccsoport tagjaként került személyes kapcsolatba a csemadokosokkal. Aztán ott ragadt… Mint mondja, a tánccsoport tagjaként átélt sok fellépés, próba és közös élmény mind megerősítette benne a közösséghez való tartozás vágyát, a kultúra iránti szeretetet és a hagyományokhoz való ragaszkodás fontosságát.

2002-ben lettem a helyi szervezet vezetőségi tagja, azóta aktívan részt veszek a szervezet munkájában. A befektetett munkánk eredményeképpen 2011-ben szervezetünk egy tájházzal gyarapodott, ahol népi kultúránk féltve őrzött kincsei várják az ide látogatókat”

– fogalmazta meg Teréz, aki a Mics Károly Színjátszó Csoport munkájába is évek óta bekapcsolódik – kezdetben szereplőként, később szervezőként. Elmondása szerint nagy öröm számukra, hogy a színjátszó csoport tagjai csupa fiatalok, akik – a környék színházat kedvelő közönségének feledhetetlen színházi élményt és tartalmas szórakozást okozva – évről évre új darabbal kedveskednek a nagyérdeműnek.

Hírdetés

Nagy Teréz három éve lett a Palóc népdalcsoport vezetője; feladatának érzi a népi kultúra ápolását és megőrzését. A csoport aktív, lelkes tagokból áll, akikkel rendszeresen lépnek fel kulturális rendezvényeken idehaza, de az anyaországban is.

Az ipolynyéki Balassi Bálint Alapiskola tanítójaként feladatomnak érzem, hogy a gyermekekkel is megismertessük értékeinket, hagyományainkat. A szépen csengő gyermekhang, az éneklés is lehet ennek egyik módja… Évekkel ezelőtt egy népdalversenyt álmodtunk meg, amely a Palócföldi csalogány nevet viseli. Ez a csalogány azóta évente szól, minden tavasszal az énekelni szerető gyermekek ajkáról. Ebben az évben már tizenharmadszor…”

– részletezte, majd a Csemadok jövőjéről is szólt:

Szervezetünk jövőjét illetően fontosnak tartom az olyan rendezvények, kulturális események megvalósítását, ahol a fiatalok aktív résztvevői, szervezői a programoknak. Amennyiben bevonjuk őket a tevékenységbe, reményt látok arra, hogy a szülőföldön maradt fiatalok igényes, kultúrát szerető, értékeinket megőrző felnőttekké váljanak.”


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »