Nagy tehertől mentesíthetnék a gyógyszertárak az egészségügyet

Nagy tehertől mentesíthetnék a gyógyszertárak az egészségügyet

Megfelelő jogszabályi környezetben az oltások gyógyszertári beadásával – hívta fel a figyelmet a BENU Magyarország Zrt. vezérigazgatója.

A BENU Magyarország Zrt. vezérigazgatója szerint más európai országokból sok jó példát lehetne hozni, hogy a gyógyszertárak milyen pluszszolgáltatásokkal tudják hatékonyabban támogatni az egészségügyi alapellátást. Zlinszky János fontosnak tartaná megteremteni a megfelelő jogi szabályozást ezen a területen idehaza is.

Hírdetés

Zlinszky János példaként a vakcinák beadását említette a Világgazdaságnak nyilatkozva, rámutatva, hogy az orvosok évi 1,5 millió oltást adnak be, gondolva itt a HPV és az influenza elleniekre, valamint a gyermekkorban kötelező védőoltásokra. A Covid elleni oltások esetében pedig már jócskán 12 millió felett járunk – emelte ki a vezérigazgató hozzátéve, hogy a gyógyszertári vakcináció ennek a tehernek egy részét át tudná venni az egészségügyi ellátórendszertől.

A szakember a többi között arról is beszélt a lapnak, hogy gyógyszer-gazdaságossági törvény változása, illetve, hogy január 1-től már nem szállíthatnak házhoz gyógyszert, csak ha gyógyszerész adja át, hogyan érintette a BENU patikákat, de említést tett a vásárlói kosárérték alakulásáról is, miszerint 2019 és 2021 között körülbelül 10 százalékkal csökkent a patikai vásárlók száma, ami több mint tízmillióval kevesebb gyógyszertári vásárlást jelent.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »