Nagy pofont kapott az Iszlám Állam, elveszíthet egy teljes országot

A líbiai egységkormány erői újabb fontos belvárosi negyedet szereztek vissza szerdán az Iszlám Államtól a Földközi-tenger partján található Szirtben, megkaparintották az Ouagadougou konferenciaközpont épületegyüttesét, amely eddig a dzsihadista szervezet főhadiszállása volt, ezen kívül kezükre került a város egyik kórháza is – jelentette be az egységkormány szerdai közleményében.

Az Iszlám Állam ellen harcoló fegyveresek a közösségi médiában is megüzenték:

“A forradalmi erők teljes egészében ellenőrzésük alatt tartják az Ouagadougou negyedet, az Iszlám Állam eddigi főhadiszállását… Elérkezett a győzelem órája… Allah Akbar!”

Az egységkormány erőinek szóvivője a sajtónak külön is bejelentette, hogy sikerült elfoglalniuk az épületegyüttest, sőt, valamivel tovább is jutottak, megkaparintva az említett negyed közvetlen közelében lévő egyik kórházat is.

Líbia mély káoszba süllyedt Moammer Kadhafi líbiai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése, a politikus meggyilkolása után. A kialakult hatalmi és biztonsági űr betöltésére harc kezdődött a rivális milíciák között, eközben az országban megvetette lábát az Iszlám Állam, pozíciókat szereztek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges csoportok is. Az Iszlám Állam fegyveresei ezt a zűrzavart kihasználva tavaly megszállták a megbuktatott és meggyilkolt Kadhafi szülővárosát, Szirtet, amely e szervezet legfőbb erődítménye lett az országban.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Gyerekeikkel együtt akartak az Iszlám Államhoz csatlakozni szaúdi nőkEurópai tinilányokat csábít el az Iszlám ÁllamRovatok: KülföldTelepülés: Közel-KeletCímkék: külföld, Közel-Kelet, Iszlám Állam, dzsihádista terrorszervezet, Földközi-tengerForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »