Nagy meteort keresnek Norvégiában

Nagy meteort láttak vasárnapra virradóra Norvégia déli része felett – közölte az NRK norvég közszolgálati televízió és a VG című helyi lap szemtanúkra hivatkozva.

A rendőrséghez több bejelentés is érkezett rendkívül erős fényjelenségről, illetve hangos zajról.

A VG egyik újságírója a jelenséget egy tűzlabdaként írta le, amely az egész eget megvilágította. A meteort helyi idő szerint egy óra után észlelték az éjszakai égbolton.

An "unusually large meteor" briefly lit up southern Norway last night, creating a spectacular sound and light display as it rumbled across the sky | More: https://t.co/tUaBsuv3oa pic.twitter.com/NrgLNi5OQz

— RTÉ News (@rtenews) July 25, 2021

Hírdetés

A jelenséget nemcsak Norvégia déli részén, de Svédországban is látták.

Szakértők szerint a meteor részei az Oslótól nyugatra lévő térségekben csapódhattak földbe. Vegard Lundby, a meteorok megfigyelésével foglalkozó norvég hálózat szóvivője az NRK-nak nyilatkozva elmondta, hogy jelenleg gőzerővel dolgoznak a becslések szerint több kilogramm súlyú, tudományos vizsgálatok szempontjából értékes darabok felkutatásán.

A meteor súlya egyelőre ismeretlen, de a szemtanúk beszámolói jelentős méretekre engednek következtetni. Egyesek szerint akár több tucat kilogramm is lehetett a hullócsillag.

Szakértők feltételezik, hogy a meteor a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaövezetből származik.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »

Hírek

Legújabb hírek