Nagy-Izrael miatt eredménytelenül ért véget a Biztonsági Tanács újabb rendkívüli ülése

Eredménytelenül ért véget az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai rendkívüli ülése, amelynek témája a közel-keleti konfliktus újbóli fellángolása volt.

A zárt ajtók mögötti tanácskozást Tunézia, Norvégia és Kína kérésére hívták össze.

Diplomáciai források szerint az Egyesült Államok ellenállása miatt nem sikerült nyilatkozatot elfogadni az ügyben.

Egy névtelenséget kérő diplomata elmondta: az Egyesült Államok úgy véli, hogy a Biztonsági Tanács már azzal jelzi aggodalmát, ha ülésezik, és nincs szükség többre.

Hírdetés

Úgy tűnik, hogy Washington szerint a testület nyilatkozata nem segítené elő a feszültség csökkenését – tette hozzá egy másik anonim forrás.

Értesülések szerint a Biztonsági Tanács 15 tagjának többsége kedvezően viszonyult egy közös nyilatkozat megfogalmazásához.

Washington már hétfőn, az első rendkívüli ülés során is visszautasított egy nyilatkozat-tervezetet, amelyet Tunézia, Norvégia és Kína terjesztett elő. A dokumentumban arra kérték a feleket, hogy tartózkodjanak mindennemű provokációtól.

Kína szerdán felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tegyen valamit a konfliktus megfékezése érdekében. Peking továbbra is mindent megtesz azért, hogy erre rábírja a testületet – mondta el Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő. Kína meggyőződése, hogy lépéseket kell tenni a kétállamos megoldás irányába – hangsúlyozta a tisztségviselő. A pekingi kormány egyúttal elítélte a civilek elleni erőszakot, és önmérsékletre intette a feleket.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »