Nagy értékű készpénzt vettek el a migránsoktól Dániában

Több mint hárommillió forint értékű készpénzt foglalt le a dán rendőrség öt iráni állampolgártól annak a vitatott törvénynek az értelmében, amely lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy az országba lépő menedékkérőktől javakat kobozzanak el – közölték csütörtökön dán tisztségviselők.

Öt hónappal korábbi életbe lépése óta először alkalmazták a hatóságok a szabályozást, amelynek értelmében a rendőrség átkutathatja a Dániába érkező menedékkérőket, és lefoglalhatja a náluk lévő, 10 ezer dán koronánál (mintegy 426 ezer forintnál) nagyobb értékű készpénzt és tárgyakat.

A hatóságok közölték: a koppenhágai rendőrség kedden csaknem 79 600 dán koronát (3,4 millió forintot) foglalt le öt külfölditől, akik hamis személyazonosító iratokkal próbáltak meg Dánia területére lépni. 10 ezer dán koronát mindegyikük megtarthatott.

A 26 és 35 év közötti iráni állampolgárokat – két férfit és három nőt – kedden este vették őrizetbe a koppenhágai repülőtéren, és hamis okiratok használatáért rendőri felügyelet alá helyezték őket. Az öt személynél több mint 129 ezer dán koronát (mintegy 5,4 millió forintot) találtak. Az irániak menedékkérelmet nyújtottak be, és kérelmük elbírálása folyamatban van – tették hozzá a hatóságok.

A dán szabályozás bírálói úgy vélik, hogy a jobbközép kormány által benyújtott és a parlament többsége által elfogadott törvény embertelen és megalázó.

A Németország és Svédország közé ékelődő, 5,6 millió lakosú Dániába tavaly mintegy 20 ezer menedékkérő érkezett. Ez a szám jóval kevesebb, mint ahány menedékkérővel két szomszédjának kell megbirkóznia.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »