Nagy Elõd a MOGYE-ügyrõl: helytelen és ravasz megoldás volt az új vizsgarendszer elfogadása

Nagy Elõd a MOGYE-ügyrõl: helytelen és ravasz megoldás volt az új vizsgarendszer elfogadása

Az új vizsgarendszer bevezetése nagyon helytelen és ravasz megoldás volt. A diáktüntetést helyénvalónak tartja, mert számos olyan intézkedés történt az egyetemek összevonását követően, amelyeket a diákok szakmaiatlannak, elhamarkodottnak tartanak – mondta el a Transindex megkeresésére Nagy Előd, a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) rektorhelyettese.

Az egységesített vizsgatételek kapcsán az egyetem tanára elmondta, az akadémiai szabadság megsértését kifogásolják. „A mi értelmezésünkben az akadémiai szabadság azt a jogot jelenti, hogy egy címzetes előadó azt tudja visszakérni a vizsgán, amit az oktatás során előad, illetve azt a könyvészetet, amit ő maga megjelöl. Ez nem valamiféle önkényes tevékenység, ez az úgynevezett tantárgylapban hivatalosan is szerepel, ami egy, a tanszékvezetők által ellenőrözött elektronikus adatbázis szerinti tevékenység”- mondta Nagy Előd.

Az egységes vizsgarendszerről szóló szabályzatnak az első formáját az egyetem szenátusa múlt év április 18-án fogadta el, a magyar tagozat képviselőinek hiányában, amely a rektorhelyettes véleménye szerint „nagyon helytelen és ravasz megoldás” volt, mert ebben az időszakban zajlott a két egyetem fúziója.

Hírdetés

“Nem lett volna szabad összekapcsolni ezt a két határozatot a szenátusban. Mi sorozatosan tiltakoztunk. Egyrészt a szenátusi határozatot törvényszéken támadtuk meg, másrészt, amikor a charta megjelent, és ezeket a cikkelyeket belefoglalták, akkor a minisztériumnak is jeleztük, hogy ezzel nem értünk egyet. Emellett december végén jegyeztünk a rektori hivatalban egy 126 oktató által jegyzett beadványt, amelyben megfogalmaztuk, hogy nem fogjuk alávetni magunkat a szabályzatnak” – mondta Nagy Előd.

Hozzátette, továbbra is külön tételek alapján vizsgáztatják a magyar diákokat, és fennáll annak is a lehetősége, hogy amennyiben nem alkalmazkodnak a magyar oktatók az egységes vizsgarendszerhez, az egyetem vezetősége továbbra sem ismeri el a magyar szakos diákok vizsgajegyeit.

Leonard Azamfireinek, az egyetem rektorának arra a felvetésére reagálva, amely szerint a magyar tagozat tanárai nem terjesztik elő az egyetemet érintő ügyek kapcsán az álláspontjaikat, majd ezek mentén a sajtóban adnak hangot az elégedetlenségeiknek, Nagy Előd úgy fogalmazott: „Lehet bennünket ezzel vádolni, de én úgy látom ezt a helyzetet, hogy a szenátus mindeddig lesöpörte az asztalról az ellenvetéseinket. Amíg a két egyetem nem egyesült, meg tudtuk akadályozni azokat az intézkedéseket, amelyeket logikátlannak tartottunk” – fogalmazott a rektorhelyettes. (híszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »