Nagy dobásra készül északon a magyar válogatott

Hét éven belül másodszor is feljutott az elitcsoportba a magyar férfijégkorong-válogatott tavaly Krakkóban. Az oroszországi vébén egyetlen cél lebeg majd a játékosok szeme előtt: bent maradni, mindenáron. Világraszóló haditett volna.

Akik a szapporói feljutáskor borzongtak, a krakkói csoda alkalmával a bőrükből is kibújtak, és a fejük fölött lóbálva kántálták: „Gyerünk, gyerekek, egy ország veletek!” A már-már kultikussá váló hokis lelátói rigmus enyhe túlzás, hiszen nem minden hazánkfia rágja tövig a körmét, mikor jégkorong-válogatottunk jégre lép, de az elmúlt tíz évben a nemzeti csapat sokat tett azért, hogy a sportág idehaza talán a leglátványosabb fejlődést mutassa be a csapatsportok közül.

Némi kedvcsináló:

A dél-koreai divízió I-es vébé idején – Magyarország 70 év után újra feljutott az A csoportba, innen a szapporói hősök elnevezés – hazánk összesen nem rendelkezett 10 szabvány méretű hokipályával, ennél jobban nem nagyon lehet érzékeltetni, milyen világraszóló bravúrt vittek véghez Szuper Leventéék. Ma ez a szám már huszonnyolc, ebből 17 zárt hokistadion, 11 pedig nyitott pálya. De nem csak a jégfelület mennyisége nőtt a sikerek hatására, egyre több gyerek kezdett el jégkorongozni, beindultak az akadémiák, az Alba Volán 2007 óta az osztrák ligában erősödik, és mivel rendre ők adják a válogatott gerincét, ez a nemzeti csapat szereplésén is meglátszik.

A hazai bajnokság is kiegyensúlyozottabb lett: míg korábban a Fehérvárt szinte csak a Dunaújváros tudta megszorongatni, és ezekből a csapatokból válogathatott a szövetségi kapitány, addig mára gyökeresen átalakult a helyzet. A szentpétervári világbajnokságra utazó keretbe 4 hazai klub ad játékost – Fehérvár, DVTK, MAC, Debrecen. Míg a szapporóiak zömét a Volánból vagy a Dunaferrből hívta be Pat Cortina, addig Rich Chernomaz a fenti négy klub mellett olasz, amerikai, svéd, osztrák, cseh, francia és finn légiósokra is támaszkodhat. A kanadai trénerek miniinváziója komoly tudástöbbletet hozott a hazai hokiba, ez is hozzájárult ahhoz, hogy 2008 után nem várt gyorsasággal, 2015-ben is feljutott a legfelső osztályba a magyar válogatott a lengyelországi tornán. A honosított játékosokról nem is beszélve: Andrew Sarauer és Frank Banham nélkül például egészen máshogy néz ki ez a csapat, kár, hogy utóbbi már a negyedik ikszen is túl van, a térde pedig már alig hajlik, így a vébé lesz az utolsó dobása a jégen. Hári János viszont nagyon fog hiányozni, sérülés miatt kellett otthon hagynia őt Chernomaznak.

Diego Scandella (balra) és Majoross Gerely (jobbra) másodedzők pénteken már a Ljubilejnij arénában magyaráztak edzésen a válogatottnak Fotó: Mudra László / MTI

5-6 pont kellene a csodához

Nézzük a menetrendet! A május 6-án elrajtoló A csoportos világbajnokság 16 csapatos, két nyolcas csoportban játszanak egymás ellen a riválisok. Az liga A jelű csoportjának meccseit Moszkvában rendezik. Oroszország, Lettország, Svédország, Norvégia, Csehország, Dánia, Svájc és Kazahsztán feszül itt egymásnak. Minket természetesen a szentpétervári nyolcas érdekel. Válogatottunk (zárójelben a világranglistás helyezés) Kanadával (1.), Franciaországgal (12.), Németországgal (13.), Fehéroroszországgal (9.), Finnországgal (4.), az USA-val (5.) és Szlovákiával (8.) méri össze az erejét. A csoportok első négy helyezettje a negyeddöntőkben keresztbe játszik egymással. Ne legyenek illúzióink: a mieink a kiesés ellen folytatnak majd ádáz küzdelmet. Ebben nehézséget jelent majd, hogy Németország és Franciaország is biztos bent maradó, ugyanis ők a jövő évi világbajnokság társrendezői. A vébé előtti utolsó sajtótájékoztatón Kovács Csaba, a hokiszövetség elnöke elmondta, 5-6 pont elegendő lehet a csodához. Persze azzal minden jégkorongrajongó tisztában van, hogy egészen döbbenetes bravúr lenne, ha ez bekövetkezne. Igazából már a pontszerzés is óriási haditett volna.

A hazai sztárelőadók vegyes csapata megírta a válogatott „himnuszát” a vébére. Íme:

Az ellenfelekről röviden. Az USA, Finnország és Kanada gyakorlatilag megközelíthetetlen. Az amerikaiakkal egyetlenegyszer, még 1939-ben játszottunk, 3–0-ra kikaptunk. Tavaly és 2013-ban is harmadikok lettek a vébén, de ők általában az olimpiára tartogatják az erejüket. Kanada külön kaszt, és nem csak azért, mert ők a címvédők. Tíz egymás elleni meccsünkön 2 döntetlent sikerült kicsikarni, nyolcszor kikaptunk tőlük. Legutóbb 2009-ben, a svájci A csoportos vb-n 9–0-ra, ahol egyik játékosuk álmélkodva kérdezte a riportertől, mit ünneplenek a magyar szurkolók a méretes zakó után. Természetesen azt, hogy egyáltalán ott lehettek az A csoportos tornán. 25-szörös világbajnokok, a tavalyi győztesek közül viszont most alig néhányan lépnek jégre. A finneket barátságos meccsen egyszer elkaptuk 2009-ben, nem sokkal később 0–6-tal válaszoltak Miskolcon. Ahogy általában, úgy ezúttal is esélyesek a végső győzelemre, ahogy az előbbi két csapat is. 2 éve Minszkben ezüstöt szereztek, 2011-ben ők lettek a világbajnokok, tavaly hatodik helyen végeztek.

Ha a végső győzelemre nem is, a negyeddöntőre mindenképp pályázik Szlovákia, mellyel nyitómeccsünket játsszuk. Hossa, Gaborík és Chara sincs ott Szentpéterváron, de így is van NHL-es játékosuk a keretben. 2003-ban félig B csapattal jöttek Budapestre, így meg tudtuk lepni őket, de általában ők szoktak verni minket. A 2009-es svájci világbajnokságon az utolsó pillanatban lőtt góllal múltak felül bennünket 4–3-ra. A fehéroroszok legjobb vb-eredménye egy hatodik hely 2006-ból. 2009-ben 3–1-re vertek bennünket. Szabvány méretű jégpályából sokkal több nincs nekik, mint nekünk, de a keretük sokkal erősebb így is, mint a miénk.

Marián Hossa, a szlovákok egyik legnagyobb csillaga nem lesz ott Oroszországban Fotó: Johnatan Nackstrand / Europress/AFP

És végül a németek és a franciák, a két bebiztosított. Előbbitől 7 éve csak 2–1-re kapott ki a Cortina-csapat, összesen egy győzelmünk és 4 döntetlenünk van ellenük a 14 vereség mellett. 2 NHL-essel indultak Szentpétervárra. Az újraegyesítés előtt kétszer is voltak döntőben, azóta messze vannak ettől.

Az indulás előtti sajtótájékoztatón az egyik magyar stábtag megsúgta nekünk, hogy a franciák ellen készülünk a legnagyobb eséllyel pontszerzésre. Korábban rengetegszer játszottunk velük, amikor ingáztak a divízió I és az A csoport között, összesen 52-szer. Az egyetlen ellenfelünk, aki ellen több győzelmet (27) jegyzünk, mint vereséget (19). Tavaly Stavangerben 3–1-re kikaptunk tőlük.

A magyar csoport mérkőzéseinek helyszíne a szentpétervári Jubilejnij csarnok. A létesítményt 1967-ben adták át, az SZKA Szentpétervár otthona. 3 jégpálya is van benne, a lelátón több mint 12 ezer ember fér el. Kívülről a szocreál csodája, belül viszont modern. 2000-ben fejezték be a felújítását, abban az évben már rendeztek itt A csoportos világbajnokságot.

Hogy miképp maradhat bent az elitben Magyarország. Mivel a jövő évi vébét közösen rendezik a németek és a franciák, ők védettnek számítanak, így a következőképp alakul a helyzet. Ha sem a németek, sem a franciák nem lesznek utolsók, akkor a csoportunk nyolcadikja kizuhan. Ha valamelyikük mégis utolsó helyen áll majd, akkor a két csoport utolsó előtti helyezettjei közül a rosszabbik mutatóval bíró búcsúzik. Ha ők lesznek a nyolcadik és hetedik pozícióban a végelszámolásnál, akkor mindenképp bent maradunk, és a moszkvai csoport utolsója esik ki.

A felkészülési meccseken erős csapatokkal játszottunk. Ausztriát oda-vissza vertük, míg Szlovéniától és Kazahsztántól a rendes játékidőben kikaptunk. Az orosz B válogatottól csak hosszabbításban szenvedtünk vereséget.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »