Nagy-Britanniába érkezett az amerikai elnök

Nagy-Britanniába érkezett az amerikai elnök

Nagy-Britanniába érkezett az amerikai elnök Mészáros Richárd2023. 07. 10., h – 09:15

Nagy-Britanniába érkezett Joe Biden amerikai elnök, akit hétfőn fogad Rishi Sunak brit miniszterelnök és III. Károly király.

Biden repülőgépe, az Air Force One hétfőre virradó éjjel szállt le a londoni Stansted repülőtéren.

Az elnök délelőtt a Downing Streeten tárgyal Sunakkal, majd délután a London nyugati határában emelkedő windsori kastélyban, a legősibb és legnagyobb brit királyi rezidencián fogadja őt az uralkodó.

Joe Biden londoni érkezése előtt ritkán tapasztalható feszültség alakult ki a két szövetséges között, miután az Egyesült Államok pénteken újabb katonai segélyt jelentett be Ukrajna számára, és a csomagban ezúttal kazettás bombák is szerepelnek.

Az ENSZ 2008-ban betiltotta az ilyen típusú fegyverek használatát, és az erről szóló egyezményhez 123 ország csatlakozott, köztük Nagy-Britannia.

Az amerikai döntés után Rishi Sunak kijelentette, hogy Nagy-Britannia a kazettás bombák tilalmáról szóló egyezmény aláírójaként „nem szorgalmazza” ezeknek a fegyvereknek a használatát.

Hírdetés

A londoni miniszterelnöki hivatal Biden és Sunak hétfői Downing Street-i találkozója előtt nem jelezte, hogy az ügy napirendre kerül a kétoldalú megbeszélésen.

Az amerikai elnök és a brit kormányfő keddtől részt vesz a vilniusi NATO-csúcstalálkozón.

Elutazása előtt Joe Biden hétfő délután felkeresi III. Károly királyt és hitvesét, Kamillát a windsori kastélyban.  

Biden nem volt jelen a brit uralkodó május 6-i koronázásán, amelyet a londoni Westminster apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában tartottak. Képviseletében felesége, Jill Biden vett részt a ceremónián.

Londoni hivatalos források már korábban is jelezték, hogy nem valószínű Biden részvétele a koronázáson. Az amerikai elnök jelen volt III. Károly édesanyja, a néhai II. Erzsébet királynő tavaly szeptemberi temetési szertartásán, április második felében pedig Észak-Írországban és az Ír Köztársaságban tett látogatást az észak-írországi rendezési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki megállapodás 25. évfordulója alkalmából.

Joe Biden távolmaradása a májusi londoni koronázási szertartásról nem volt kivételes fejlemény: az Egyesült Államok fennállása óta egyetlen amerikai elnök sem volt jelen brit uralkodók koronázásán.

A Downing Street és a Fehér Ház ugyanakkor már korábban jelezte, hogy Biden következő európai látogatásán mindenképpen felkeresi III. Károly királyt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »