Nagy-Britannia kilép és mégsem. Új irányt vettek a tárgyalások: STOP a vendégmunkásoknak

Ahogy arról tegnap írtunk, David Cameron korábbi brit miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár még a júniusi brit népszavazás előtt olyan paktumról tárgyalt, miszerint az áru szabad mozgását nem, de a munkavállalók szabad mozgását korlátozhatná Nagy-Britannia, amennyiben a népszavazás az EU-ban maradás javára dőlt volna el.

 

A The Guardian szerint a britek és az EU között most egy olyan elképzelés van kialakulóban, ami a norvég mintára az áru szabad mozgása mellett lehetővé teszi a uniós munkaerő korlátozását Nagy-Britannia számára. Vagyis megkapják azt a lehetőséget, amiről Cameron akarta meggyőzni még a népszavazás előtt Merkelt.

 

A kiszivárgott információk szerint az Egyesült Királyság legfeljebb 7 évig megszabhatná a területére érkező vendégmunkások számát, miközben megtarthatja az uniós közös piachoz való hozzáférést is. Ennek azonban ára van: Nagy-Britanniának továbbra is be kell fizetnie az EU közös kasszájába a megszokott összeget.

 

Az Egyesült Királyság befizetései és kivételei az EU közös kasszájából. A felső oszlopok a befizetéskeet, az alsók a kivételeket mutatják. A kék vonal pedig a kettő különbségét. Vagyis a britek nettó befizetők. Forrás: FinancialTimes.com

 

Mindennek ára van

 

A Brexit mellett kampányoló politikusok egyik legfontosabb érve az volt, hogy az Uniónak befizetett 350 millió fontot ők inkább az egészségügyre fordítanák. Ez egy tipikus féligazság volt, mivel a befizetett összegek egy jelentős részét az angol gazdák kapják vissza uniós források formájában.

 

Amennyiben Nagy-Britannia és az EU egyezségre jutnak, a briteknek további garanciákat kell nyújtaniuk – legalábbis a tervek szerint. Az uniós tárgyalók ugyanis azt követelik, hogy a már Egyesült Királyságban élő uniós polgárok jogai ne sérüljenek. Magyarul: nem vonhassák meg az eddig érvényes szociális juttatásokat tőlük.

 

A márciusi EU-csúcs egyik eredményeként Cameron volt brit kormányfő kiharcolta, hogy az EU bólintson rá arra a „vészfékre”, miszerint az újonnan Nagy-Britanniába érkező vendégmunkások 13 évig ne legyenek jogosultak szociális juttatásokra. A népszavazás fényében ez értelmét vesztette, de ez még nem jelenti, hogy a jelenlegi jogok megmaradnak.

 

Nigel Farage (balra), a Brecxit-kampány egyik központi személyisége és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Mindig van közös pont? Forrás: Dailymail.co.uk

 

Van rá egy „majdnem példa”

 

Az áru korlátlan de a munkaerő korlátozott mozgására van már példa: Norvégia a fent feltételekhez nagyon hasonlóan kapott hozzáférést az európai közös piachoz. Bár jogot kapott rá, megsem akarta kihasználni a kelet-európai vendégmunkások beáramlásának korlátozását. Nem állt szándékában ugyanis megsérteni az EU-tagállamokat azzal, hogy nem veszi ki a részét a közép-kelet-európai vendégmunkások befogadásából.

 

Nagy-Britannia azonban teljesen más helyzetben van: politikai és gazdasági súlya nagyságrendekkel nagyobb a norvégokénál.

 

TheGuardian.com, Körkép.sk

Nyitókép:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »