Nagy baj van a Škodánál, nem tudja teljesíteni a megrendeléseket. Új gyárat építene külföldön

Nagy baj van a Škodánál, nem tudja teljesíteni a megrendeléseket. Új gyárat építene külföldön

A csehországi Škodánál egyre súlyosabb méreteket ölt a munkaerőhiány. A betöltetlen álláshelyek miatt a legendás cseh autógyár nem győzi teljesíteni a megrendeléseket,és folyamatosan veszíti el ügyfeleit. A becslések szerint akár 200 ezer potenciális autóvásárló fordulhat el tőlük a kialakult helyzet miatt.

Csehországban a munkanélküliség mértéke a szlovákiaihoz mérten egészen álomszintű, 3 százalék körüli, ám ennek is megvan az ára. A cseh ipar kezd túlpörögni, a bérek veszedelmesen növekednek, ami jelentős drágulást idéz elő, a kielégíthetetlen munkaerőéhség miatt pedig veszélybe került a Škoda autógyár.

A helyzet már annyira elfajult, hogy a vállalat felügyelőtanácsi ülésen a cég vezetése a gyártás egy részének külföldre költöztetéséről fog dönteni. A gyártás ugyanis nem tud lépést tartani a megrendelésekkel, a vásárlók pedig az egyre hosszabb várakozási idők miatt panaszkodnak.

Ám van lehet még lejjebb: a Lidovcky.cz portál szerint a probléma tovább súlyosbodhat, és ha nem sikerül bővíteni az autógyár kapacitásait, akár 200 ezer vásárlót is elveszíthet. A VW csoporthoz tartozó Škodának egyébként az volt a terve, hogy 2025-ig évi 2 millió legyártott autóra növeli termelését, az idei tervezett mennyiség 1,2 millió példány. Az ambiciózus tervek ellenére a külföldön létrehozandó új üzem  lehetőségét nagyon óvatosan kezelik.

Most nincs elég munkás, de hamarosan nem lesz elég megrendelés

Az európai autóipar bővülése ugyanis stagnál, és az utóbbi időben megnőtt a recesszió kockázata. Sokan ugyanis úgy vélik, hogy a konjunktúra, ami eddig előrehajtotta az autógyárakat, leáldozóban van. A pesszimista várakozások miatt nem csak a Škoda de más autógyárak is visszafogják a termelésüket és elhalasztják beruházásaikat. A változás már az alkatrész-rendeléseknél is tetten érhető, egyes üzemek már most 10 százalékkal csökkentették rendeléseiket.

A másik bizonytalansági tényező, ami óvatosságra inti a cseh autógyár vezetőit, hogy nem tudni, miképp hatnak az elektromobilitás terjedése és Brüsszel egyre szigorodó kibocsátási előírásai a piacra. Ez egy olyan vállalatnál, amely forgalmának legnagyobb részét a dízelüzemű Octavia modellekből szerzi, komoly kockázatokat jelent.

Már most is külföldre viszok a termlelést

Hírdetés

Ilyen körülmények között egy új gyár felépítése – és persze a források lekötése és hitel felvétele – igencsak veszélyes lehet. Helyette időlegesen más megoldásokat keresnek: például a VolksWagen csoport más gyárainak szabad kapacitását használják. Például a Yeti és Octavia modellek egy részét Oroszországból hozták be. A Mladá Boleslav-i gyárból a Fábiák karosszériáját a német Osnabrück-be szállítják át lakkozásra. Ráadásul az új SUV,a Kodiaq gyártását is a német városban fogják elkezdeni az év végén – összesen 45 ezer darabot futtatnának le a gyártósorról.

A népszerű Szuperb gyártását is Németországba akarják áttelepíteni, Emden városába. A cseh szakszervezetek ezért együttműködést kezdeményeztek német kollégáikkal, hogy legalább valamiféle ráhatásuk legyen az „ő Superbjük” gyártására külföldön is.

A cégvezetés a gyártás áttelepítését a VW valamely másik üzemébe elégségesnek tartja – egyelőre. Azt azonban még most sem tudják, hogy mi lesz a sorsa az új modelleknek, például az új kisméretű SUV-nak és a beharangozott elektromobilnak.

Új gyár – de hova? Miskolc is lehet befutó

Az már egyértelmű, hogy a Škodának esze ágában sincs Csehországban bővíteni a gyártást, egyszerűen nem tudja megtölteni emberekkel a gyártósorokat. Arról, hogy az új üzem helyszínét illetően mely országok merültek fel, a cégvezetés hallgat. Sokan azonban még az úgy gyár felvetését is az utolsónak tartják Európában.

A legtöbb autógyár Közép-Európában épül, ahol már nagyon jól kiépült a beszállító-hálózat, és a nyugat-európai viszonyokhoz képest jelentősen alacsonyabbak a bérek. A Lidovky.cz megjegyzi, hogy Szlovákiában Kassának nem sikerült meghódítania a BMW-t, amely végül a határ túloldalán, Debrecenben fogja felépíteni új gyárát. Pedig annak ellenére vallottak kudarcot Szlovákia, hogy Kassa elég messze van a nyugati országrésztől, ahol egy rakáson, egymás munkaerejét elszipkázva működik most négy autógyártó (a pozsonyi VW, a nagyszombati Peugeot, a zsolnai KIA és most már a nyitrai Jaguar).

A portál azonban lehetőségképp felvetette Miskolcot. Leginkább azért Magyarország vonzó lehet a Škoda számára az alacsony adók és az állami ösztönzők miatt. Miskolc pedig szintén elég közel van a román határhoz, sőt a szlovákhoz még közelebb. Megjegyezzük, hogy Miskolc esélyeit jelentősen növelné a Szijjártó Péter által legutóbbi szlovákiai látogatásakor említett Miskolc-Kassa autópálya megépítése.

A cseh autógyárnak azonban nem feltétlenül kell Európában gondolkodnia. Törökország is logikus döntés lehet. Törökországból érkeznek például Csehországba a Fordok, Toyoták, Hyundaiok és Fiatok többsége.

Körkép.sk

Nyitókép: youtube.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »