Nagy az esélye annak, hogy Ukrajna nem fogja megkapni az IMF-hitel következő részletét

Valerija Hontareva, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) vezetője figyelmeztetett arra, hogy az idén Ukrajna a Nemzetközi Valutaalap (IMF) következő hitelrészlete nélkül maradhati.

Az IMF missziója november harmadikától hetedikéig dolgozott az ukrán fővárosban, hogy áttekintsék a gazdasági és a pénzügyi reformok végrehajtásának folyamatát. Pénteken az IMF felszólította Ukrajnát, hogy fogadja el a Nemzetközi Valutaalappal egyeztetett 2017-es költségvetési tervet, valamint folytassa a reformok végrehajtását. A misszió munkájától függ a pénzügyi támogatás negyedik részletének megítélése, ami 1,3 milliárd dollár – adta hírül a RIA Novoszty.

„Ukrajna a nemzetközi szervezetek támogatása nélkül maradhat. Ebben az évben már háromszor változtattuk meg a nemzetközi tartalékokkal kapcsolatos kilátásokat, most az alap előrejelzésünk – 17,5 milliárd dollár… Sajnos, fennáll annak a kockázata, hogy nem fogjuk megkapni az IMF-hitel következő részletét, és újból meg kellesz változtatni ezt az előrejelzést.” – magyarázta Hontareva.

Mint ismeretes, befejezte múlt pénteken tárgyalásait Kijevben a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége, amely arról egyeztetett az ukrán vezetéssel, milyen lépeseket kell tennie ahhoz, hogy megkapja a következő, 1,3 milliárd dolláros hitelrészletet.

Most harmadik alkalommal látogatott a valutaalap küldöttsége Kijevbe azóta, hogy 2015 márciusában 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajnának, amelyet négy éven át több részletben tervez folyósítani. Az első folyósítás után minden egyes hitelrészlet átadását megelőzően az IMF küldöttséget küld az ukrán fővárosba, hogy tájékozódjon a feltételül szabott reformok végrehajtásának állásáról.

Az IMF küldöttsége pénteken kiadott közleményében kedvezőnek ítélte azt, hogy az ukrán kormány már jóváhagyta a jövő évi állami költségvetés tervezetét, és ebben megfelelő összegeket különített el a hitelfolyósítás feltételéül szabott reformokra.

A misszió megállapította ugyanakkor, hogy noha Ukrajna jelentős haladást mutat, még meg kell tennie bizonyos lépéseket a középtávú pénzügyi stabilitás biztosítása és a korrupció elleni küzdelem terén. Ez utóbbival kapcsolatosan a küldöttség kifejtette, hogy Kijev korrupcióellenes szervek felállításával, illetve az elektronikus úton történő vagyonbevallás bevezetésével komoly lépéseket tett, viszont egyelőre nem tud konkrét eredményeket felmutatni a korrupcióval szembeni tényleges küzdelemben.

A küldöttség rendkívül fontosnak nevezte, hogy a 2017-es költségvetést mihamarabb elfogadja az ukrán parlament.

A 17,5 milliárd dolláros IMF-hitelprogram első részletét – 5 milliárd dollárt – a megállapodás megkötésekor, 2015. március 13-án kapta meg Kijev, a második részletet – 1,7 milliárd dollárt – tavaly augusztus 4-én, a harmadik, 1 milliárd dolláros összeget pedig idén szeptember 18-án.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: IMF-hitel, hitel, ukrán gazdaság, gazdaság, ukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »