Nagy a szavazási kedv Katalóniában

BARCELONA. Megkezdődött a szavazás csütörtök reggel Katalóniában, Spanyolország autonóm tartományában, ahol öt éven belül már harmadszor tartanak helyi parlamenti választásokat. Már délelőtt szokatlanul hosszú sorok voltak a szavazóhelyiségeknél Katalóniában. Szakértők szerint várhatóan a függetlenségpártiak kerülnek többségbe a választásokon.

A szavazóhelyiségek reggel 9 és este 20 óra között tartanak nyitva 947 katalán településen, ahol összesen 5,5 millió szavazásra jogosult adhatja le szavazatát. Munkanap lévén a nyitás előtt már egy órával több szavazóhelyiségnél sorokat lehetett látni.

Magas részvételi arányra számítanak   

Katalóniában 2006 óta nem tartottak munkanapon választásokat, hagyományosan mindig vasárnap rendezik meg őket. Az elemzők szerint ez a döntés is hozzájárul a várhatóan igen magas, a felmérések szerint 80-82 százalékos részvételi arányhoz. Legutóbb, két évvel ezelőtt ez az arány 75 százalék volt.    

A választók 135 parlamenti képviselő helyről dönthetnek, de a tét egyben a katalán függetlenségi törekvések folytatásának sorsa is.   

A legutolsó közvélemény-kutatások többsége a függetlenségi pártok táborát némileg erősebbnek mutatja, de nem eléggé erősnek ahhoz, hogy a parlamentben megszerezzék a kormányalakításhoz szükséges többséget.

Előfordulhat, hogy nem tud új kormány alakulni Katalóniában

Az sem zárható ki, hogy a választások után nem tud új kormány alakulni Katalóniában, és rövid időn belül ismét választásokat kell tartani.   

A jogszabályok szerint a választások után az új katalán törvényhozásnak legkésőbb január 23-ig meg kell alakulnia, az új elnököt pedig február 6-ig kell megválasztania.   

Katalóniában az előrehozott parlamenti választások kiírását október 27-én jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, miután feloszlatta a korábbi helyi törvényhozást, és menesztette a katalán kormányt. Minderre a spanyol szenátustól kapott jóváhagyást az alkotmány 155-ös cikke alapján még aznap, hogy a katalán függetlenség kinyilvánításáról fogadott el határozatot a barcelonai parlament.

Szakértő: várhatóan a függetlenségpártiak kerülnek többségbe a Katalán választásokon

Várhatóan a függetlenségpártiak kerülnek többségbe a katalán parlamentben a csütörtöki előrehozott tartományi választásokon, ám a függetlenség egyoldalú kikiáltása nem lehetséges – jelentette ki Nagy Sándor Gyula Spanyolország-szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában. Közlése szerint a közvélemény-kutatások szerint nagyjából ugyanannyian vannak a függetlenség- és az egységpártiak.   

Ugyanakkor látszik, hogy a spanyol kormány komoly eszközöket képes bevetni a Katalán szeparatista törekvések letörésére, vagyis a függetlenség egyoldalú kikiáltása nem járható út.   

Arról viszont egyelőre nem nyilatkoztak a függetlenséget támogató pártok, hogy milyen stratégiát követnek a jövőben – mondta a kutató.

Szokatlanul hosszú sorok voltak délelőtt a szavazóhelyiségeknél

Szokatlanul hosszú sorok voltak csütörtök délelőtt a szavazóhelyiségeknél Katalóniában, ahol azonban a látszat ellenére az eddigi részvételi adatok nem haladták meg a két évvel ezelőttit.

A helyi parlamenti választáson 9 és 13 óra között a választásra jogosultak 34,7 százaléka adta le szavazatát. A legutóbbi, 2015-ös voksolás alkalmával ez az arány 35,1 százalék volt – ismertette a hivatalos adatokat Juan Antonio Puigserver, a spanyol belügyminisztérium megbízottja Barcelonában. A közvélemény-kutatások 80-82 százalékos rekordrészvételt valószínűsítettek, szemben a két évvel ezelőtti 75 százalékkal.   

"Sosem láttam még választásokon ekkora sort" – nyilatkozott egy várakozó az El País című napilapnak még kora reggel, a szavazóhelyiségek megnyitása előtt, és mások is hasonló megállapításokat tettek más helyszíneken.   

A reggeli tömeget több szavazó szerint is vélhetően az okozta, hogy most munkanap van, és sokan munkába menet ejtették útba a szavazóhelyiségeket. A voksolás a beszámolók szerint békésen és zavartalanul zajlik, a helyiekben érezhetően nagy a szavazási kedv.   

"Ez a legfontosabb választás Katalónia történetében, ezért nem lehet róla távol maradni" – nyilatkozott újságíróknak egy középkorú férfi az egyik szavazóhelyiség előtt.   

Történelminek nevezte ezt a választást több katalán pártvezető, elnökjelöltek és politikusok is, miután leadták a szavazatukat, és mindannyian szavazásra buzdítottak nyilatkozataikban.   

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök Twitter-oldalán üzent Brüsszelből, ahol azt írta: "Október 1-jének szelleme vezessen minket!" A politikus, aki ellen letartóztatási parancs van érvényben Spanyolországban, ezzel az erőszakos rendőri fellépésbe torkollott függetlenségi népszavazásra utalt, amelyet az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősített.   

A volt katalán elnök és egykori kormányának négy tagja a belga fővárosból követi a szavazás alakulását, ahol egy konferenciaközpontban késő délutántól nyilvánosan kommentálják majd az eseményeket.   

Puigdemont nevében, szimbolikusan egy 18 éves első szavazó voksolt Katalóniában, noha a politikus leadhatta volna szavazatát a brüsszeli konzulátuson, vagy kérhetett volna levélben történő szavazást is.   

A voksolás zavartalanságát 17 ezer rendfenntartó biztosítja, több mint 12 ezren a katalán rendőrség, a többiek pedig a spanyol rendőrség és csendőrség kötelékéből.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »