Nagy a káosz a budai Várban

Nagy a káosz a budai Várban

Nagy a káosz a budai Várban a turistabuszok elseje óta életbe lépett korlátozása miatt. A Karmelita kolostor felújítása miatt ugyanis az autóbuszok a Lánchíd utca–Clark Ádám tér–Hunyadi János út útvonalon mehetnek fel a Várba és csak két megállóhely van, ahol leszállhatnak az utasok. Bár a budai Várat évente több, mint 3 millióan látogatják, a Magyar Idegenvezetők Szövetsége attól tart, hogy a felújítások miatt bevezetett korlátozás visszaveti a turisták számát.

A budai Várat évente több mint 3 millióan látogatják, nyáron naponta több mint 10 ezer ember fordul meg itt. A Magyar Idegenvezetők Szövetsége attól tart, hogy a felújítások miatt bevezetett korlátozás visszaveti a turisták számát. „Naponta tízezres vendégforgalom volt, tehát ez mindenképpen csökkenni fog, ez most még csak próbaidő, úgymond bejáratós próbaidő, ugye ez most októberig megy el, ugye a Palota utat egyirányúsították lefele, és azok a rossz vizionálások és próféciák, hogy lehet, hogy két év múlva egyáltalán nem fogunk tudni feljönni a Várba, akkor viszont Budapest megszűnik turisztikai desztinációnak lenni. Most még egy biztonságos város vagyunk, de ha elveszítjük szerepünket, és azt a lehetőséget, hogy a Várhegybe jöjjünk, akkor kicsit meg fog halni a turizmus Budapesten” – fogalmazott Mészáros Eszter, a Magyar Idegenvezetők Szövetségének tagja.

Erről kérdeztük volna a kerület fideszes polgármesterét is, aki egyébként évek óta szorgalmazza a turistabuszok kitiltását a Várnegyedből, de Nagy Gábor Tamás most mégsem tartotta magát illetékesnek a témában.

–Turistabuszok kapcsán amúgy sem mi vagyunk illetékesek.

– De önnek ez egy régi álma…
– Tehát nem mi vagyunk illetékesek, ez fővárosi hatáskör…
– Igen, igen, de önnek ez már egy régi álma volt, hogy ezeket a turistabuszokat…
– Hát most ez annyira bonyolult, annyira összetett… – fogalmazott Budavár polgármestere.

A tervek szerint a turistabuszok májusban életbe lépett korlátozása október 31-ig tart.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »