Nagy a baj: sok élelmiszerfeldolgozó vállalkozás lehúzhatja a rolót az energiaárak miatt

A szlovákiai pékszövetség (SZPCC) szerint példátlan helyzet állt elő az energiaárak rendkívüli mértékű emelkedése miatt: nagyon sok élelmiszer-feldolgozó vállalat egyszerűen nem lesz képes biztosítani a termeléshez szükséges energiát. 

A sütőipar egyébként is egy meglehetősen energiaárérzékeny terület: minden egyes eurócentnyi üzemanyag- vagy energiaáremelkedés elmaradhatatlan következménye volt a termékek árának emelkedése.

Az élelmiszeripari feldolgozó üzemek ugyanis a piaci (tőzsdei) áron jutnak hozzá a gázhoz és villanyhoz. És ami tavaly 36 euróba került, az most 196 (ennyi a gáz megawattóránkénti spot-ára).

Hírdetés

Több mint 500 százalékos áremelkedést viszont már sokan – különösen a kisebb helyi pékségek – nem tudnak elviselni, mert egyszerűen nem is lehet. Már csak azért sem, mert tartalékok sincsenek – azt ugyanis a koronavírus-járvány miatti intézkedések emésztették fel, miközben a kormány ennek a szektornak akkor nem nyújtott semmilyen segítséget.

A “zsemlematematika” – a fenti, 500 százalékos árelszabadulást figyelembe véve – fájdalmasan egyszerű: ha a sütőipar a gáz- és villamosenergia árának tőzsdei változását teljes mértékben átvinné a sütőipari termékek eladási árképzésébe,

Aki pedig még megengedhetné magának, az úgyis croissant eszik a Riviérán – tesszük hozzá mindenféle viccelhetnék nélkül…

(szd/Felvidék.ma/TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »