Nádasi László: az ipari kender egy versenyképes, egyre inkább növekvő keresletet mutató alapanyag

Nádasi László: az ipari kender egy versenyképes, egyre inkább növekvő keresletet mutató alapanyag

A „Kenderben a jövő” területi akcióterv első megvalósult beruházásaként létrejött kassai varrodát ünnepélyes keretek között adták át június 15-én. Az eseményen részt vett Gyimesi György parlamenti képviselő, Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke, Hetey Ágota főkonzul, illetve Ján Nigut, Kassa Téhány városrészének polgármestere. Az NSKI-t Nádasi László, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet hálózatfejlesztési igazgatója képviselte.

Nádasdi beszédében kifejezte Molnár György, az intézet nyugalmazott igazgatója iránti hálájukat annak távollétében is. Ő volt ugyanis a kezdeményezője és fő motorja a határokon átnyúló fejlesztési projektnek.  Mint rámutatott: „Ez a gyönyörű kassai beruházási projekt az Interreg program keretében megvalósuló Területi Akcióterv része – első gyümölcse hosszú évek közös munkája után –, amelynek célkitűzése a munkanélküliség csökkentése, új munkahelyek létrehozása a magyar–szlovák határtérség északkeleti régiójában. Ez a varroda is, amely kiváló partnerünk, Demetria Martoníková projektmegvalósításaként jött létre, többek között új munkaerők foglalkoztatását is vállalta.” Hozzátette:

Hírdetés

Ez ugyanis igenis egy versenyképes, egyre inkább növekvő keresletet mutató alapanyag, felhasználási lehetősége rendkívül széleskörű. Több iparágban is hasznosítható, mint például az élelmiszer-, kozmetikai, textil-, építő-, valamint az egészségiparban.”

A beszédben végül kitért arra, hogy az együttműködés során az akcióterv eredményeként ipari kendert feldolgozó üzemek sora jön még létre a határ menti régióban: Kassán, Barabáson, Géberjénben és Karoson. Ezeken a helyszíneken az akcióterv részét képező kidolgozott oktatási tananyag alapján képzett munkaerő kerül majd foglalkoztatásra. „Egy másik új varroda is új munkahelyeket teremt majd a határ innenső oldalán, Nagygéresben is. A kendertermesztés hagyományait tervezzük megismertetni és továbbvinni a Nagygéresen létrejövő Expo létesítésével. Az akcióterv kiemelt részét képezi továbbá a szimbolikus jelentőségű, Nagyrozvágyot és Nagygérest összekötő új útszakasz, amely a határ két oldalán fekvő településeket köti majd össze, reméljük hamarosan guríthatjuk ott is a hordót” – zárta gondolatait az igazgató.

(Csonka Ákos/ Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »