Naď: Ukrajna nem kérte Szlovákiától a Mig-29 vadászgépeit

Naď: Ukrajna nem kérte Szlovákiától a Mig-29 vadászgépeit

Ukrajna nem kérte Szlovákiától azt, hogy adja át a MiG-29 típusú harci gépeit, a kormány ezért nem is tárgyal ennek lehetőségéről – erősítette meg Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter kedden.

Naď elmondása szerint Ukrajna a Zuzana nevű önjáró löveg átadását, illetve a megrongálódott hadi technikáinak javítását kérte Szlovákiától,

Hírdetés

A légvédelem kérdéséről folynak a tárgyalások a NATO-val, egyértelmű válasz a napokban születhet. Naď szerint erre számos lehetőség van, elképzelhető, hogy a védelmet az ország területéről oldanák meg, de az is lehet, hogy egy másik országból. Mint mondta, a MiG-29-es sorsáról csak azután nyitnak vitát, hogy az ország légvédelme biztosítottá válik.

A MiG-29-es vadászgépekért Szlovákia az elmúlt évben 55 millió eurót fizetett Oroszországnak. A tárcavezető szerint azonban az sem kerülne többe, ha a NATO felügyelné Szlovákia légvédelmét. „Nem szeretnék találgatni, nincs konkrét kalkuláció az asztalomon, de azt biztosra mondhatom, hogy egy euróval sem kerül majd többe annál, mint amennyit most fizetünk Oroszországnak a MiG-ekért” – mondta.

Naď emellett megerősítette, hogy jelenleg nem zajlik tárgyalás arról, hogy Szlovákia megvásárolná a Patriot légvédelmi rendszer negyedik ütegét. A rendszert ajándékba kaptuk az összes kiegészítőjével, muníciójával és a kezeléséhez szükséges személyzettel együtt. A tárcavezető emlékeztetett, a Patriot- és az S-300-as rendszer fontos, stratégiai részét képezi Szlovákia légvédelmének. Erre a célra még két, orosz rendszer is rendelkezésre áll, ezek azonban öregek, és a működésük is problémás.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »