Naď: Szlovákia újabb haditechnikát adhat Ukrajnának – egy feltétellel

Naď: Szlovákia újabb haditechnikát adhat Ukrajnának – egy feltétellel

Szlovákia készen áll arra, hogy Ukrajnának adja szovjet haditechnikáját, abban az esetben, ha a szövetségeseitől megfelelő pótlást kap cserébe.

„Tárgyalunk és megoldást keresünk, de nem túl könnyű már olyan dolgokat találnunk a raktárainkban, amelyek meghaladják az aktuális szükségleteinket” – fűzte hozzá Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter.

Megfelelő utánpótlás esetén a tárcavezető szerint Szlovákia az Igla és Kub légvédelmi rendszereit, MiG-29-es vadászgépeit, T-72-es, illetve BVP tankjait adhatja át Ukrajnának. 

Hírdetés

Naď szerint megfelelő utánpótlásnak nemcsak az a minimális követelmény számít, amelyet mi támasztunk a Fegyveres Erőkkel szemben, hanem amelyet az Észak-atlanti Szerződés Szervezete támaszt Szlovákiával szemben. Hozzátette, a szövetség például egyetlen harckocsizászlóaljat követel egy nehézgépesített dandáron belül. Ebből legalább harminc darabra van szükség, és ennyivel rendelkezik Szlovákia is, ezért nem fogadhat el 15 darabot cserébe.

A tárcavezető megerősítette, hogy Németországgal folytatnak tárgyalásokat a T-72-es harckocsik kompenzációjáról, amelyet Szlovákia Ukrajnának adományozhat. Értékelte, hogy Németország több ajánlattal is előállt.

Naď szerint ha Németország nem tudna harminc harckocsit biztosítani Szlovákiának az Ukrajnának adományozott harmincért cserébe, akkor elképzelhető egy olyan lehetőség is, hogy több ország gyűjtené össze az odaajándékozott technikáért cserébe biztosított gépeket.

Mint mondta, a MiG-29 átadásáról egyelőre nem született döntés, és amíg Csehországgal és Lengyelországgal nem kötnek megállapodást Szlovákia légterének védelméről, addig nem is tárgyalnak róla.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »