Naď: Matovič nem mond le, ősztől kisebbségi kormányzás jön

Naď: Matovič nem mond le, ősztől kisebbségi kormányzás jön

Jaroslav Naď védelmi miniszter szerint “rendkívül valószínűtlen”, hogy Igor Matovič lemondjon, és ezzel teljesítse az SaS ultimátumát. A Denník N-nek adott interjújában azt is kifejtette, hogy Matovič, aki a választásokat megnyerő párt elnöke, nem egy hatszázalékos párt (ez az SaS) felszólítására fog távozni.

A héten ülnek össze a koalíciós pártok vezetői, hogy egyeztessenek a kormányválság lehetséges megoldásáról. Richard Sulík, az SaS elnöke szerdán kijelentette, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv szerint Matovič pozícióban marad, az SaS pedig távozik a kormányból (a koalíciós szerződést már felmondta, és különálló pártként saját javaslatokat terjeszt be).

Naď szerint Sulík kész kilépni a kormányból, és komolyan gondolja a dolgot. Azt is kifejtette ugyanakkor, hogy Sulík a politikából is távozni akar.

“A keddi frakcióülés alapján is azt tudom mondani, hogy tudjuk, Sulík távozni akar a politikából, egyáltalán nem csinál belőle titkot”

fogalmazott. Hozzátette, nem kizárt, hogy az ultimátum utolsó pillanatában majd – mivel már úgyis kivonulna a politikából – felajánlja saját távozását is Igor Matovič távozásáért cserébe. Így akar politikai győzelmet elérni. Naď szerint ez sem fog megtörténni.

Naď úgy tudja, Sulík már többeket megkeresett a pártelnöki poszt átadása kapcsán. Utalt rá, hogy nyilván Sulík nem adhatja át a stafétát úgy, hogy a párt mozgástere minimálisra csökkent, ezért a legtöbbet akarja kihozni a helyzetből.

“Richard Sulík semmilyen politikai húzását nem fogjuk megtűrni az ország rovására.”

Hírdetés

A miniszter úgy véli, az OĽANO nem fog meghátrálni, szeptembertől kisebbségi kormányzás jön.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy nincs garancia arra, hogy ha eleget tennének az SaS ultimátumának, a liberálisok idővel nem keresnének újabb okot a kormány megbuktatására.

“Egyszer az volt a probléma, hogy Igor Matovič a kormányfő, így visszahívtuk őt és pénzügyminiszter lett. Most az a gond, hogy pénzügyminiszter. Most megint tegyük valahova máshová, például a parlamentbe. De még mindig pártelnök lesz, ő fog tárgyalni a mozgalmunk nevében, ott lesz a koalíciós üléseken és a parlamentben. Ezután majd azzal jön Richard Sulík, hogy a parlamentben sem akarja őt látni”

mondta.

Az SaS látszólag előnyös pozíciója csak átmeneti

Nem Naď az egyedüli, aki az SaS és Sulík problémás politikai húzásáról beszél. Szerdán a volt SaS-es politikusnő, Lucia Ďuriš Nicholsonová EP-képviselő a JOJ tévében arról beszélt, hogy az SaS-ben már nincs potenciál.

Kifejtette, hogy az SaS pontosan tudja, hogy a jelenlegi 15 százalék körüli népszerűsége nem tartható, mert amint kisebbségi kormány alakul, már nem a kormányon belül lesznek ellenzékiek, hanem az ellenzéken belül, ahol a többi párt is ugyanazt mondja majd, így semmi feltűnő nem lesz az SaS-ben, és elvesztik a vonzrerejüket.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »