Náci relikviákra bukkantak az osztrák parlament alagsorában

Náci relikviákra bukkantak az osztrák parlament alagsorában

BÉCS. Náci relikviákra, Adolf Hitlert ábrázoló mellszobrokra és festményekre bukkantak az osztrák parlament épületének felújítása közben – közölte pénteken Doris Bures, az osztrák képviselõház elnöke.

A tárgyakat, vagyis a négy festményt, két mellszobrot és egy dombormûvet egy dobozban találták a parlament épületének alagsorában.

Bures a harmadik birodalom relikviáival összefüggésben emlékeztetett az osztrák parlamentben a náci korszak feldolgozásával kapcsolatos – folyamatban lévõ – projektre.

A képviselõház elnöke még 2015-ben bízta meg a bécsi egyetem két történészét, Bertrand Perzet és Verena Pawlowskyt a parlamenti épület 1933 és 1945 közötti történetének a feldolgozásával.

Bures újságíróknak elõtt hangsúlyozta, a fellelt relikviák fontosak ahhoz, hogy maradéktalanul feldolgozzák az épületnek a náci korszakban játszott szerepét.

A most megtalált relikviákat átengedik a tudósoknak kutatómunkájukhoz, amelynek lezárultával javaslatot tesznek majd a relikviák további sorsára is. A történészpáros tanulmányát várhatóan 2018 elején mutatja be.

A hitleri Németország 1938-ban az Anschluss révén magába olvasztotta Ausztriát, s ezt követõen a törvényhozás épülete elõször az "újraegyesítésért felelõs birodalmi biztos", majd pedig a nemzetiszocialista párt, az NSDAP helyi székhelyeként szolgált.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »