Náci propaganda terjesztésével vádolnak egy német kiadót

Náci propaganda terjesztésével vádolnak egy német kiadót

Vizsgálatot indított az ügyészség Németországban pénteken az ellen a német kiadó ellen, amely Adolf Hitler Mein Kampf című művének új, de kritikai jegyzetek nélküli kiadását tervezi, ami azonban a náci propaganda terjesztését tiltó törvénybe ütközhet. 

A lipcsei székhelyű Verlag Der Schelm, vagyis magyarul Latorkiadó honlapján jelentette be, hogy a nyáron újranyomja Hitler könyvének 1943-as kiadását. A náci diktátor 1924 és 1926 között írta a Mein Kampfot, amely később a náci ideológia és propaganda alapja lett.

A bajorországi Bamberg ügyészségi hivatala vizsgálatot rendelt el, mert azt gyanítják, hogy a kiadó terve uszításnak minősül. A Mein Kampf kiadását a második világháború után megtiltották a szövetségesek, ám a mű szerzői jogai 70 évvel Hitler 1945-ös halála után, vagyis tavaly év végén lejártak, így Hitler politikai értekezése január 1-je óta szabadon felhasználható.

Így jelenhetett meg a Mein Kampf – Kritikai kiadás című könyv január elején, amelyet a müncheni Kortárs Történelmi Intézetben (IfZ) mutattak be. Az IfZ által négyezer példányban megjelentetett, 3500 kritikai jegyzettel kiegészített, 1950 oldalas könyvben először jelentek meg nyomtatásban Hitler gondolatai a második világháború óta Németországban. A Mein Kampf kritikai megjegyzések nélküli ismételt kiadása viszont a büntetőjog szerint náci propaganda terjesztésének minősülhet, ami tilos Németországban.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »