„Na és? Mi közötök hozzá?” – Erdogant dühíti az Unió véleménye a megtorlásokról

„Na és? Mi közötök hozzá?” – Erdogant dühíti az Unió véleménye a megtorlásokról

A júliusi, sikertelen puccskísérletet követően Törökországban bevezetett rendkívüli állapotot újra és újra három hónappal meg lehet hosszabbítani – emlékeztetett szombaton, hívei előtt mondott beszédében Recep Tayyip Erdogan török államfő Isztambulban.

“Ez a kormány és a parlament döntése” – húzta alá Erdogan, aki élesen bírálta az Európai Uniót, miután a héten az Európai Parlament nem kötelező érvényű határozatot fogadott el, amely szerint a puccskísérlet utáni, tízezreket érintő megtorlások, az emberi jogok, a sajtószabadság korlátozása miatt fel kellene függeszteni a csatlakozási tárgyalásokat Ankarával.

A megtorlások keretében mintegy 75 ezer ember veszítette el az állását, 37 ezer embert letartóztattak, több száz sajtóorgánumot zártak be.

Rács mögé kerültek újságírók és ellenzéki parlamenti képviselők is. Mindezt a kurd és gülenista “terrorizmus” elleni küzdelemre hivatkozva hajtották végre a török hatóságok.

Erdogan erre hivatkozva a terroristák támogatásával vádolta meg az őt bíráló európai politikusokat.

“Lehet, hogy újabb három hónappal meghosszabbítjuk a rendkívüli állapotot. Na és? Mi közötök hozzá?” – mondta Erdogan.

Halál- és migránsbüntetés

Pénteken a török elnök ismét világossá tette, aláírja a halálbüntetés visszaállításáról szóló törvényt, ha a parlament elfogadja.

Emellett azzal fenyegetőzött, hogy menedékkérők millióit szabadítja Európára. Uniós politikusok többször világossá tették: a halálbüntetés visszaállítása összeegyeztethetetlen a csatlakozási folyamattal.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »