Na, ehhez mit szól a rabbi: egy 17 éves zsidó fiú és egy felnőtt zsidó férfi „szerelme”…

Kokkola finn város tanácsa arra kötelezte a helyi középiskolásokat, hogy nézzenek meg az iskolai foglalkozások keretében egy “romantikus” filmet, ami egy 17 éves zsidó fiú és egy felnőtt zsidó férfi “szerelméről”, illetve szexuális kapcsolatáról szól. Aki nem akart elmenni a moziba, a témát annak is fel kellett dolgoznia, egy, a “szexuális kisebbségekről” szóló esszében. Aki pedig hiányzott a mozilátogatásról, annak tíz eurót kellett fizetnie.

Luca Guadagnino Szólíts a neveden – a 2017-es film egy 17 éves zsidó fiú, Elio és apja egyik tanítványa, a doktori disszertációján dolgozó – szintén zsidó – férfi, Olivier szerelmét mutatja be a nyolcvanas évek Olaszországában.

A homokos, olasz-algériai Luca Guadagnino filmjétől természetesen elolvadtak a kritikusok, ugyanakkor a legtöbb országban a nyíltan ocsmány jelenetek miatt csak 16 éven felülieknek ajánlott. Egy finnországi városban, Kokkolában a városi tanács javaslatára az egyenlőség és tolerancia elősegítése érdekében a 16-18 éves középiskolásokat kötelezték a film megnézésére.

Hírdetés

És ez – a helyi svéd nyelvű lap beszámolója szerint – sokukban ellenérzést keltett. A svéd lap idéz egy diákot, aki azt mondta: a film témája a pedofília határát súrolja, mivel egy kiskorú fiú és egy felnőtt férfi szerelméről szól. Voltak olyanok is, akik szerint nem volt baj a homoszexuális tematikával, csak azzal, hogy szerintük életkoruknak nem megfelelő tartalmat kellett megnézniük.

Aki nem akart elmenni a moziba, a témát annak is fel kellett dolgoznia, egy, a “szexuális kisebbségekről” szóló esszében. Aki pedig hiányzott a mozilátogatásról, annak tíz eurót kellett fizetnie. A város svéd középiskolájának igazgatója szerint ez rendjén van, az iskola ugyanis fizetett a mozijegyekért, és így járnak el akkor is, amikor az osztályokat színházba viszik. Azt is hozzátette, szerinte ez egy szép film, és túl explicit benne a szexualitás.

(Híradó nyomán)


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »