N-bomba

JEGYZET – A csíksomlyói búcsún elhangzott prédikáció kapcsán megint csak sikerült ledobni az „n-bombát”, pedig azt hittem, már sikerült túllépni azon, hogy a nácizmus árnyékát lássuk előrevetülni csak azért, mert valaki bizonyos, neki nem tetsző kifejezéseket használ. 

Most azért sikerült a lappangó nácizmus veszélye miatt aggódni egy sort, mert a prédikációban elhangzott: az erdélyi magyar közösségnek be kell töltenie az életterét. Nos tény, hogy anno Hitler a Lebensraum­, azaz az élettérelmélet alapján akarta leigázni a Szovjetuniót. Úgyhogy miután a búcsú után megszületett az életteres kijelentést ostorozó Erdély über alles című publicisztika, amelynek szerzője egyébként jó tollú író, tehetséges újságíró, publicista, mindemellett még azt is megkockáztatnám, hogy a barátom (remélhetőleg ezt ő is így gondolja), sürgősen elolvastam a prédikáció szövegét.

Csintalan László csíkdelnei plébános a következőképpen fogalmazott: „Ne maradjon beszegezett ház, gyerek nélküli iskola, megfogyatkozó falu és város, megfogyatkozott ország és szülőföld. Be kell töltenünk életterünket.” Vagyis nincs ebben egy szó sem arról, hogy le kellene rohannunk román szomszédainkat. Egyszerűen csak a konzervatív oldal azon elvét ismétli, miszerint jó és kívánatos lenne, ha a magyar nemzet nem fogyatkozna, hanem szaporodna, és megtartaná állásait.

Ezt lehet vitatni, de ennek kapcsán az élettér kifejezésen rugózni, felidézve annak minden lehetséges negatív konnotációját, miközben a szónoknak az elhangzottak alapján semmi ilyen szándéka nem volt, nem szép dolog. Olyan ez, mint az Árpád­sávos zászló: attól, hogy a történelem egy bizonyos korszakában néhány fanatikus őrült megpróbálta kisajátítani, még történelmi zászló marad, amely a címerben is szerepel. Ahogy maga a zászló nem bűnös, hanem az a lényeg, milyen közegben és milyen jelszavakkal használják, úgy az élettér kifejezés használata sem önmagában ördögtől való.

Persze – ha másért nem, a kekeckedő, barna esőt vizionáló reakció elkerülése végett – lehet, hogy szerencsésebb lett volna más kifejezést használni. De az is tény, hogy egy bizonyos kifejezés használata miatt egy beszédhez az eredetileg szándékolttól teljesen eltérő jelentést társítani, és náci veszélyt vizionálni, olyan tizenöt éve volt igazán divat, főleg a magyarországi közbeszédben. És már akkor is ciki volt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »