Muzsla község anyagi támogatást nyújt a továbbtanuló helyi fiataloknak

Muzsla község anyagi támogatást nyújt a továbbtanuló helyi fiataloknak

Tájainkon szokatlan módon segíti a helyi diákok továbbtanulását, pályakezdését Muzsla község önkormányzata. A fennhatósága alatt működő Endrődy János Alapiskolában általa létrehozott Ifjúsági Alapból egyszeri 500-1200 eurós támogatásban részesíti a középiskolai tanulmányaikat sikeresen befejező fiatalokat.

„Iskolánk fenntartója, Muzsla község immár egy évtizede működteti az Endrődy János Alapiskola Ifjúsági Alapját. Mielőtt abból 500-1200 euró közti anyagi támogatást nyújtana a helyi fiataloknak, mindig megvizsgálja, hogy ők muzslai születésűek-e, s óvodába, majd alapiskolába is végig odajártak-e, továbbá azt, hogy milyen volt a tanulmányi átlaguk és a magaviseletük. Ez alapján bizonyos pontszámot, illetve 9. osztályos ballagóként egy igérvényt – mutatós oklevelet kapnak akkor, ha tovább akarnak tanulni. Az igérvény lényege az, hogy miután a fiatal felnőttek sikeresen befejezik a középiskolai tanulmányaikat, akkor a kapott pontszámaikat készpénzzé válthatják. Az összeget olyan dolgokra költhetik, amelyekre a felsőfokú tanulmányaik vagy a pályakezdésük során szükségük van“ – foglalta össze a községi támogatás lényegét Ölveczky Árpád mérnök, az Endrődy János Alapiskola igazgatója.

Hozzátette: volt, aki a pénzből a gépjárművezetői vizsgája és jogosítványa árát fizette ki, más laptopot vásárolt, vagy az önfejlesztését segítő tanulmányi tábor, esetleg nyelvtanfolyam részvételi díját fedezte.

A kapott összeg a szakmunkásképző végzőseinek akár egy szerelőműhely berendezését vagy saját kozmetikai, illetve fodrászszalon megnyitását is lehetővé teszi.

Hírdetés

„Úgy vélem, hogy ez a támogatás, amelyet az alapiskola nevében ezúton is köszönök, több szempontból is nagyszerű motiváció. Egyrészt minél jobb tanulmányi előmenetel elérésére, példás magatartásra, másrészt pedig a helyi oktatási intézmények látogatására is ösztönöz. A kilencedikesek osztályfőnöke mindig egy kérdőív segítségével összegzi azt, hogy a megszabott feltételek közül ki mit teljesített, majd azt leadja a községi hivatalban. Sosem titok, hogy ki mennyi pontszámot tudott összegyűjteni. A koronavírus-járvány idején a helyzet alakulásától függ, hogy az idén elballagó diákjaink majd személyesen mikor vehetik át az igérvényüket. Az biztos, hogy június elsején folytatjuk a félbeszakadt oktatást. Minden tőlünk telhetőt elkövetünk a tanulóink egészségvédelme, biztonsága, további boldogulása érdekében“ – zárta tájékoztatását az intézményvezető.

A jelenleg elsős egyetemista Mészáros Boglárka azon muzslai ifik egyike, akiknek az alaptól sikerült megkapniuk a maximális 1200 eurót.

„Jelenleg a budapesti Corvinus Egyetem elsőéves hallgatójaként média és kommunikáció szakon tanulok tovább. Szerencsére, végzős alapiskolásként minden megszabott feltételt teljesítettem, vagyis muzslai lakos vagyok, s a szülőfalumban jártam óvodába és alapiskolába. Sőt, korábban a szüleim is a helyi alapiskolában tanultak. Ezért a ballagóként átvett igérvényem alapján, a párkányi magyar gimnáziumban tett sikeres érettségi vizsgám után igényelhettem a község maximális támogatását. Mivel a felsőfokú tanulmányaimhoz nagyon jó minőségű, korszerű számítógépre van szükségem, ezért az alaptól kapott 1200 eurós támogatásból azt vásároltam“ – mondta el a Ma7-nek a kedvezményezett diáklány.

Végül megjegyezte: „Ezúton is köszönetet mondok ezért a nagyszerű lehetőségért a faluvezetésnek, élén a polgármesterrel, Farkas Iván mérnökkel! Efféle indulótőke minden egyetemen továbbtanuló és pályakezdő fiatalnak nagyon jól jön. Nem hallottam arról, hogy Muzslán kívül más településen is nyújtanának ilyen támogatást“.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »